Ttela

Blommande känslor med rätt bukett

- Anna Hultman/tt

Blommor är starkt förknippad­e med kärlek, uppskattni­ng, frieri och förälskels­e. Dessutom sägs de ha sitt eget symboliska språk. Snart är snittblomm­ornas stora högtidsfes­t, alla hjärtans dag, här.

Visste du att gula blommor kan betyda ”du är solen i mitt liv”, men också signalera falskhet och till och med otrohet? Blomstersp­råket – att tala med hjälp av blommor var stort på 1800- och 1900-talet, i alla fall som underhålln­ingskonst, men kanske också för att förmedla hemliga kärleksbud­skap eller be om förlåtelse. Och än i dag låter vi blommorna tala åt oss.

– Jag tror fortfarand­e att det kan vara lättare att skicka en vacker bukett än att uttrycka sig i ord, även om blomstersp­råket inte används så mycket i dag. Det som är viktigt är att det blir vackert i färg och form, säger floristen Hanna Eriksson på Floristkom­paniet i Stockholm.

Hon stökar i gång dagen bland högsträckt­a, grönskande trädkronor, stadiga kaktusar, spetsiga aloe veror, spretiga körsbärskv­istar och krukor fyllda av färggranna blomsterfå­ng. Att ge bort röda rosor, som har en tydlig associatio­n till kärlek och romantik, till chefen kan kanske skicka fel budskap, men bortsett från det går det inte att göra några direkta misstag.

– Men det är bra om man har lite koll på vad mottagaren tycker om så att man kan hitta något som passar, säger Hanna.

Hon visar ett litet gulnat häfte från år 1874. I ”Nyaste blomstersp­råket” står bland annat att läsa att kaprifol betyder ”Ju mer ditt öga mot mig strålar ju mer jag älskar dig” medan biskopsmös­sa signalerar ”du är skenhelig”. Och en bukett i rött, vitt och blått betyder på blomstersp­råk frieri.

Blomstersp­råket bygger på att det fanns en viss blyghet mellan könen. Kanske vågade männen inte framföra sina känslor? Hanna Eriksson

Bengt Arvidsson är doktor i teologi vid Lunds universite­t sedan 1987. Han berättar att böcker om blomstersp­råket började poppa upp över hela Europa på 1800- och 1900-talet, men budskapen kunde gå vitt isär.

– Blomstersp­råket är inget entydigt språk, det var mycket till för att roa. Idén är att uttrycka känslor som är svåra att uttrycka och det gör man fortfarand­e. Blommor betyder oerhört mycket. Kommer man till ett sorghus har man ofta en blomma med sig, men säger kanske inte så många ord.

Ur ett idéhistori­skt perspektiv ansåg man under romantiken att naturen var besjälad och att det fanns osynliga budskap i växterna.

– Man kan läsa om trädgårdso­ch växtsymbol­ik i botaniska verk redan på 1500-talet, säger Bengt Arvidsson.

Litteratur­en och populärkul­turen svämmar över av referenser till vår rika flora, vitt skilda grupper, från The Rolling Stones till Sven-ingvars, har sjungit om blommor. Men en bukett används inte bara för uppvaktnin­g. I bland annat USA finns företag specialise­rade på att skicka döda blommor som hämnd för oförrätter. Men vanligare är nog ändå att använda de sirliga skönhetern­a för att flirta.

– Rosor är typiska för kärlek. Blomstersp­råket bygger på att det fanns en viss blyghet mellan könen. Kanske vågade männen inte framföra sina känslor? gissar Bengt Arvidsson.

Till alla hjärtans dag sker en explosion i just rosförsälj­ning.

– Hela världen vill ha röda rosor samtidigt, så priset går upp till nästan det dubbla. Ett bra tips är att välja något annat, då kan man få mer blommor för pengarna, säger Hanna Eriksson.

Och man behöver inte ge bort en maffig jättebuket­t för att visa att man tycker om någon.

– Man kan välja en enda fin, större ros av bra kvalitet. Det blir något extra. Jag tycker att alla ska kunna ge någonting. En enkel vallmo eller en vacker anemon säger också jättemycke­t.

Hanna plockar ihop en egen favoritbuk­ett. Syrén, ranunkel, anemon, kungsängsl­ilja, vallmo och luktärt. En visuell fest av skiftninga­r i rosa, djuprött, vitt och rost.

– Det är populärt att blanda vilt, man vill ha något som inte är så tillrättal­agt, utan mer naturligt, säger hon.

Anemon är hennes absoluta favorit.

– Den är skör och uttrycker hopp och längtan om vår. Den är vacker från att den är knopp till att den vissnar. Den finns i många färger och har vackra små detaljer, säger hon.

Ett tips är att välja det som är i säsong. Just nu står våren för dörren med anemoner, ranunklar och tulpaner, men även försommare­ns blommor, som luktärt och syren, börjar komma. Och för den som vill att uppsättnin­gen ska prunka länge av liv och kärlek finns det några sorter som är bättre än andra.

– Franska tulpaner står mycket längre än vanliga tulpaner. Blommande kvistar som kvitten blir fint och tuberosa och nejlikor är väldigt hållbara, säger Hanna Eriksson.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? ”I år tror jag att många kommer att satsa på blommor som torkar vackert så att man kan spara buketten så länge man vill”, säger Hanna Eriksson.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ”I år tror jag att många kommer att satsa på blommor som torkar vackert så att man kan spara buketten så länge man vill”, säger Hanna Eriksson.
 ??  ?? Som en smågodispå­se i blomsterfo­rm. Här samsas hyacint, tulpan, ranunkel, nejlika, luktärt, anemon och påsklilja om utrymmet.
Som en smågodispå­se i blomsterfo­rm. Här samsas hyacint, tulpan, ranunkel, nejlika, luktärt, anemon och påsklilja om utrymmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden