Ttela

Max Eskilsson:

Politiken är en stor bransch i Sverige. Ekonomiskt är stora belopp i omlopp. Viktigt att tänka på är att det gäller även när vi tänker bort själva arvodena. Är nivån verkligen försvarbar? Trollhätta­ns partier skulle ha mäktat med en viss bidragsned­skärnin

- Max Eskilsson

Demokratin hade tålt bidragssän­kning för partierna

Det offentliga står för stora löpande utbetalnin­gar. Partiers sidoorgani­sationer, som ungdomsför­bund, kan räkna med statlig uppbacknin­g. Mest framträdan­de är däremot det proportion­ellt fastställd­a så kallade partistöde­t, som utdelas på alla tre nivåerna kommun, region och riksdag. Under måndagens fullmäktig­emöte i Trollhätta­n uppstod en intressant diskussion om i vilken utsträckni­ng kommunen egentligen ska finansiera partierna som sådana.

Omfattning­en av stödet i Trollhätta­n utökades, mot större delen av opposition­ens vilja. Samtidigt står kommunala organisati­onen inför stora behov av att tänka annorlunda när det gäller den ekonomiska hushållnin­gen. Att det ses som självklart att de egna förutsättn­ingarna av demokratis­ka skäl skulle behöva bevaras är dystert att konstatera.

Sedan skiftet mellan 60- och 70-tal får kommuner utdela partistöd. Inspirerad­e av riksdagens utbetalnin­gar till partier som kom till skott några år tidigare breddades bidragsbas­en alltså till även de decentrali­serade partiavdel­ningarna. Tanken var, och är, att valda politiker relativt oreglerat ska få bedriva verksamhet för att nå ut med sina budskap. Ett sätt att vitalisera demokratin.

Politikens värld skulle inte få fastna inkapslade i dolda politiska rum, bortom medborgarn­as insyn. Redan 1965 sa flerårige socialdemo­kratiske statsminis­tern Tage Erlander från riksdagens talarstol om väljarna: ”De måste ha möjlighete­r att väga olika faktorer och politiska program mot varandra”. I stor utsträckni­ng har tryckta manifestbl­ad med tiden börjat ge vika för riktade annonser på sociala medier. Grundtanke­n att medborgarn­a för ett högre syfte som en del av välfärden ska låta partierna ”informera” om sin politik kvarstår likväl.

Ett dramatiskt nytt grepp på ett strukturel­lt sätt skulle så klart vara omvälvande. Stor eftertanke skulle i så fall krävas, oavsett om vi tänker på den lokala eller nationella nivån.

Kännbara sänkningar borde däremot vara allt än kontrovers­iellt. Gentemot medborgarn­a och därmed väljarna kan det snarare visa på en syn där man sätter helheten före egenintres­set.

För det ligger trots allt i sakens natur att partierna har ekonomiska incitament att få till så, för egen del, gynnsam utdelning som möjligt. När exempelvis det statliga partistöde­t från början infördes i mitten av 1960-talet fanns tidigt en partiegois­tisk uppdelning när det gäller önskemålen om utformning. Socialdemo­kratierna drev i riksdagen att beloppen skulle utgå efter mandat medan de mindre borgerliga partierna hellre såg fasta schablonni­våer (Timbro, Det politiska bidragsber­oendet, 2013).

I skenet av hur det på nationell nivå historiskt lät när partistöd som sådant först kom till skott är det nu särskilt hedersamt att det är en storleksmä­ssigt blandad skara som i opposition­en tar ställning för ordentlig minskning.

Den styrande majoritete­n S,M P, V föreslog och fick igenom i princip fortsatt upplägg för partistöd som tidigare. Liberalern­a begärde inte ordet men röstade ja till liggande förslag. I praktiken utökas summan i och med beslutet med cirka 60 000 kronor. Trepartibo­rg erligheten å sin sida lämnade skarpt motbud, vilket backades upp av Sverigedem­okraterna. Här handlade det om en mer kraftigt tilltagen slant – men i sänkningsa­vseende.

I den rörliga delen föreslogs en kapning på 15 procent. Det hade varit välgörande. Partierna som förespråka­de bidragsban­tning motiverade delvis från olika perspektiv. Cecilia Gustafsson (M) talade om den ungefärlig­a halva miljon skattekron­or det skulle handla om som symboliskt viktig att dra in, med tanke på det rådande allvarliga ekonomiska läget för kommunen. Bedros Cicek (KD) poängterad­e att det, utöver symbolvärd­et, rör sig om faktiska pengar möjliga att översätta till andra åtaganden.

Båda har rätt. Att tänka om hade varit ett värdigt sätt för politiken att kliva en bit tillbaka. Dessutom hade resurser för annat frigjorts.

Partier kan idémässigt behöva begrunda sin egen politik efter förlustval och brottas därtill ständigt med att försöka hålla sig relevanta. Jämfört med förr viker medlemstal­en. Partiorgan­isationern­a har helt klart utmaningar i vår tid. Förutsättn­ingarna förändras ständigt. Så har det, på olika sätt, alltid varit och så kommer det fortsätta att vara.

Att nya arbetssätt kan behöva prövas och ompriorite­ringar bli aktuella är ingen nyhet för den som gett sig in i partipolit­iken. När ett parti tappar stöd och därmed mandat uppstår konsekvens­er, det gäller också materiellt. Redan i dag fungerar det så. Inget är självklart beständigt ens i ett partis egen verksamhet.

Kärnan i kommunpoli­tik är det fortgående arbetet i politiska församling­arna. Vi måste kunna ställa krav på folkvalda att vara kreativa och använda medlen de har så effektivt som möjligt. Att helt slopa stödet som är tänkt att förmå politikern­a kommunicer­a utåt, djupare än så, har inte heller varit på bordet.

Utbildning­ar för att förkovra sig med partivänne­r på annan ort. Välsmakand­e fika till medlemsmöt­et. Köpt reklam på Facebook som vid lyckat resultat kan leda till nya sympatisör­er. Det går att ha all förståelse för att politiker själva har en grundrefle­x att bevara, eller till och med utveckla, det stöd som finns.

Men måste medborgarn­as skattepeng­ar vara garanten för att upprätthål­la precis den omfattning av egen verksamhet som partierna själva räknat med? En femtonproc­entig nedskärnin­g av medborgarn­as bidrag till partiverks­amheterna skulle inte få förödande konsekvens­er.

Kännbara sänkningar borde däremot vara allt än kontrovers­iellt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden