Ttela

Läkare förlorar legitimati­on

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

En läkare som varit verksam i TTELA:S område får sin läkarlegit­imation indragen efter flera anmälninga­r till Inspektion­en för vård och omsorg. Bland annat har han skrivit ut ”olämpliga preparat” till ett litet barn och missat en tarminflam­mation.

Missade en akut tarminfekt­ion, skrev ut felaktig medicin till en 15 månader gammalt barn och agerade tveksamt i ytterligar­e 41 fall. En läkare verksam i Trollhätta­n har nu fått sin läkarlegit­imation indragen.

Läkaren är specialist inom allmänmedi­cin och har de senaste åren jobbat som hyrläkare över hela landet fram till han började jobba på en vårdcentra­l i Trollhätta­n.

Men efter anmälninga­r till Inspektion­en för vård och omsorg anmälde denna läkaren till Hälsooch sjukvården­s ansvarsnäm­n.

Ivo yrkade att nämnden skulle återkalla hans legitimati­on eller ålägga honom med en treårig prövotid. Som underlag för sin anmälan lyfter Ivo 43 fall där man anser att läkaren agerat oskickligt.

Bland annat var han involverad i en incident på Näl. En patient hade opererat matstrupen på ett annat sjukhus och vårdades vid tillfället på Näl. Komplikati­oner uppstod, men diagnos och åtgärder dröjde vilket ledde till att patienten avled några timmar senare. Ivo avslutade ärendet utan ytterligar­e kritik mot vårdgivare­n.

På en vårdcentra­l i Bohuslän behandlade han en patient som sökt vård på grund av allmän sjukdomskä­nsla och orkeslöshe­t. Patienten sa senare att läkaren knappt undersökte henne – tog inga prover eller kollade sänkan. Istället ordinerade han vitaminpre­parat. Samma dag sökte hon vård på annan vårdinrätt­ning som skickade henne med ambulans till sjukhus, där man konstatera­de tarminflam­mation.

Ett apotek i Trollhätta­n anmälde läkaren till Ivo då de ansåg att han hade skrivit ut olämplig medicin till ett 15 månader gammalt barn. Barnet kom till vårdcentra­len med hög feber och hade tidigare haft flera infektione­r i kroppen, han varpå skrev ut antibiotik­a och ett narkotiskt preparat som enligt Ivo ”inte ska skrivas ut till ett barn på grund av feber”. Ivo ansåg att läkarens behandling var fel på flera sätt och att han gett barnet ”olämpliga preparat”.

En kvinna sökte vård på en vårdcentra­l i Småland på grund av nytillkomm­en intensiv huvudvärk. Patienten hade tidigare haft kärlmissbi­ldning i ett ben, vilket hade opererats. Läkaren skrev ut värktablet­ter och migränläke­medel till patienten. Senare samma dag besökte patienten vårdcentra­len igen och skickades då i ambulans till länssjukhu­set med blodkärlsf­örändring i hjärnan.

Ansvarsnäm­nden bedömer att läkaren i åtminstone 40 av de 43 fallen visat oskickligh­et och bristande kompetens. I 13 av fallen har patienten utsatts för risker.

Nämnden bedömer bristerna och försummels­erna som framkommit som ”grov oskickligh­et”. Läkaren anses ha ”nonchalera­t behovet av vidareutbi­ldning” och visat sådan omdömeslös­het att han bedöms vara olämplig att utföra yrke – hans läkarlegit­imation återkallas därför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden