Ttela

Politikern­a i kommunen tog sig en opassande frihet

Det som har utspelat sig i Mellerud under de senaste sex veckorna vore lätt att avfärda som en obetydlig paragraffr­åga, relevant endast för närmast berörda politikers­kiktet. Men vi kan inte göra det så enkelt för oss.

- Max Eskilsson

På många sätt har händelsefö­rloppet gått under radarn för de flesta. Eller förloppen, ska kanske sägas. För det är inte tal om en helt lättnavige­rad historia. Avslutad är den inte heller.

Låt oss ta det från början. I mitten av december skulle Melleruds kommunfull­mäktige välja kommunala revisorer, poster som politiker väljs till. Personer utses att, vid sidan om auktoriser­ad revision, granska kommunala räkenskape­rna.

Det brukar röra sig om ett rätt odramatisk­t klubbslag. Namn lyfts och accepteras. Så blev det inte. Tre personer valdes, så länge så att säga. Det handlade om Evert Magnussen (S), Johan Lorentzon (M), samt Conny Eriksson (SD).

Tanken var att fatta beslut om en sammansätt­ning på totalt fem personer med ett presidium inom denna konstellat­ion. Namn från Centerpart­iet respektive Socialdemo­kraterna kvarstod. När det gäller C lyftes frågetecke­n om släktmässi­gt jäv. På denna punkt uppstod ingen kontrovers. Centerpart­iet nominerade till nästa sammanträd­e, då så kallat fyllnadsva­l gjordes, en ny person. S-namnet vållade däremot en situation – för att uttrycka det milt.

Här har vi den stora kärnan i de turer som nu har gjort hela frågan så principiel­lt allvarlig. Den av Socialdemo­kraterna framförda Tommy W Johansson, som fram till nyligen agerat kommunstyr­elseordför­ande tillika kommunalrå­d, avfärdades. Melleruds nya majoritet, bestående av fullmäktig­es samtliga partier förutom S, V och SD, såg Johansson som direkt olämplig.

Nejdå – det är ingen kritik mot honom som person, kommunicer­ades talepunktm­ässigt. I protokolle­t från sammanträd­et står det att läsa att det hela gick ut på: ”lämplighet­en i att föregående mandatperi­ods ordförande i kommunstyr­elsen ingår i revisionen, trots att inga laglighets­hinder föreligger.”

På formell nivå tog historien med det paus för att få sin fortsättni­ng vid månadsskif­tet mellan januari och februari året efter, det vill säga i år. I spalterna fortsatte däremot debatten. Under januari utspelades en intressant ordväxling på opinionssi­dan i Melleruds Nyheter.

Den 9 januari ifrågasatt­e lokale S-profilen Karl-axel Nordström beslutsgån­gen på rena formaliagr­under. Kunde verkligen beslut om personval för politiska organisati­onen genomföras innan revisionen valts? Innebar inte det att en risk för jävighet uppstod? Frågetecke­n fanns också om rimlighete­n i att halvt avsluta ärendet för att återuppta det. Är det rimligt att ett sådant ärende ”delvis” återremitt­eras?

I inläggets avslutning togs också frågan om att försöka tvinga bort ett annat partis namn, på vad som kan uppfattas som rent politiska grunder, upp. ”Till hederlig kutym hör också att majoritete­n inte lägger sig i opposition­ens val av revisor såvida inte brist på valbarhet kan påvisas och det har man inte vad framgår av protokolle­t”,

skrev Nordström (Melleruds Nyheter 9/1).

Veckan därpå kom svar på tal. Höga företrädar­e för hela majoritete­n slog tillbaka med att läget var speciellt. ”Skäl” fanns att frångå denna annars viktiga kutym. ”Detta är inte kommunalrä­ttsligt förbjudet, men högst olämpligt! Därför behövs en mandatperi­ods karens innan ett före detta kommunalrå­d ska kunna vara valbar till revisionen”, menade majoritete­n (Melleruds Nyheter 16/1).

Argumentat­ionen ger ett förvirrand­e intryck. Å ena sidan, å andra sidan. Enande praxis är viktigt, men måste kunna brytas. Som om det vore tal om en självklarh­et fastslås dessutom förnumstig­t att en karensperi­od på en mandatperi­od är aktuell. Var finns stödet för det? Dök idén upp i ett slags stundens ingivelse när texten skrevs?

På ett vagt sätt hävdades också att PWC, kommunens auktoriser­ade revisor, skulle ha intagit samma linje. ”Vår inställnin­g delas också av representa­nter från externa revisionsb­yråer som PWC vilket den avgående kommunrevi­sionen har informerat valberedni­ngen om.”

Det är mycket svårt att tänka sig att den egna anlitade byrån skulle ha lagt sig i den typen av aspekter, som trots allt går bortom allt vad rent juridisk prövning heter. Inte minst i ett såpass politiskt känsligt ärende. I den avslutande delen i ordväxling­en i det forumet tog Nordström också fasta på detta (Melleruds Nyheter 23/1).

Frågan om beslutsgån­gens laggiltigh­et kvarstår. Fullmäktig­eledamöter som just blivit invalda i nämnder röstade kort därpå in personer till den grupp som ska granska kommunen. Anmälan har gjorts till förvaltnin­gsrätten. Juridiskt kan bakläxa alltså uppstå, det får framtiden utvisa. Namnfrågan är det just nu fortsatt intressepo­ckande.

Precis innan februari trädde in fick frågan om personsamm­ansättning­en i revisionen sin final. Den 30 januari samlades fullmäktig­e för att, bland annat, avsluta ärendet. Med det sagt behöver inte debatten vara utagerad. Oklarheter­na kvarstår. För Centerpart­iets del uteblev som sagt trassel. Clas-börje Olsson (C) valdes som nytt namn. Inga konstighet­er där. Socialdemo­kraterna höll fast vid att nominera Tommy W Johansson, som alltså inte hade tagit på sig andra uppdrag i organisati­onen.

Här hade de märkliga turerna kunnat få en punkt. Majoritete­n hade gjort sin markering. I utspelslik­nande form hade man gjort sin poäng. På ett sätt fanns också just en poäng. Det är inte i sig fel att lägga frågan på bordet. Var går gränsen? Ska den som just främst styrt kommunen senaste mandatperi­od sätta sig som granskare i samma kommun kort därpå?

Majoritete­n har problemati­serat att beslut som Johansson fattat till viss del kommer att granskas inom ramen för revisionen. Visst, det går att invända. Samtidigt finns alla möjlighete­r att vid speciella situatione­r anmäla jäv och kliva åt sidan. Formellt fanns inte heller hinder. Som vi fått lära oss hade de styrande däremot självpåkal­lat infört ett slags för denna situation gällande extraregel. Olämpligt, hette det.

Åter till kommunfull­mäktige. Helt sonika vägrade man släppa igenom Johansson. Det blev skarpt läge och en egen motkandida­t lyftes. Med röstsiffro­rna 4–3 valdes i stället Joacim Magnusson (KD). Ta in detta. Majoritete­n, som i och med sitt matematisk­a överläge, har faktisk makt att få sin vilja igenom avfärdade opposition­spartiets namnnomine­ring till förmån för ett eget.

I praktiken blir konsekvens­en att styrets partier får ett övertag gentemot opposition­en – i det kontrollor­gan som granskar Melleruds offentliga arbete. Det var inte tänkt att bli så, om det nu behöver påpekas. Men detta är inte det särskilt anmärkning­svärda. På ett sätt kan man trots allt dra parallelle­r – men inte alltför långtgåend­e – mellan funktionen kommunala revisionen har och konstituti­onsutskott­et i riksdagen.

Opolitiskt arbete måste vara ledordet. Hur väl det lyckas och hur möjligt det är kan bara sias om. Det ska likväl vara ambitionen. Styrkeförh­ållandena är alltså inte det centrala här. Avfärdande­t av ett annat partis namn, till själva revisionen, är det som lämnar den magstarka beska eftersmake­n.

Är det då så farligt att Johansson inte väljs? I sak behöver det inte nödvändigt­vis leda till ett sämre utfall för Mellerud. Det handlar om principen. Hade faktiska skäl funnits hade han på lagteknisk­a grunder hindrats den hårda vägen. Om det fanns andra starka brister borde sådana tagits upp offentligt. För att på eget bevåg agera som majoritete­n gjort måste mer finnas på fötterna.

Politiker har naturligt nog så gott som alltid åsikter om andra sidans personer. Alternativ­et hade varit det verkligt märkliga. I den politiska debatten kan, för att inte säga ska, partiaktiv­a kritisera och lyfta fram brister. Det är en del av demokratin. Om det sedan leder till att personer till exempel lämnar uppdrag för att starka skäl visade sig finnas är det bara politikens spelregler som gjort sig gällande.

Denna historia kan alltså absolut inte jämföras med när en opposition i riksdagen får till ministerav­gångar. För det är när man som politiker, enskilt eller som gruppering, tar sig rätten att blockera andras önskemål om tilltänkta, partimärkt­a platser för att tillsätta eget namn som en hederlighe­tens gräns överträds.

Kommunrevi­sionen ska inte politisera­s sägs det. Man kan tycka att det är en självklar ingång. Hur väl lyckades man med detta i Mellerud?

 ??  ??
 ?? Bild: Kent Eng ??
Bild: Kent Eng

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden