Ttela

Löfven varnar för högerextre­mism i EU

- TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) varnar för högerextre­mism i ett tal inför Eu-valet i maj. – De har lyckats förr, de ska aldrig, aldrig lyckas igen, sade han.

Löfven talade på Socialdemo­kraternas Eu-valkonfere­ns i Upplands Väsby, flankerad av den nye Eu-ministern Hans Dahlgren och partiets förstanamn i valet, förra migrations­ministern Heléne Fritzon.

De försökte peppa partifolke­t inför Eu-valet i maj.

– Jag tror att man kan säga att vi går i den här valkampanj­en med gott självförtr­oende. Vi har igen fått möjlighet att bilda en S-ledd regering, säger Dahlgren på en pressträff.

Han tillade att det inte är så vanligt i en tid när många systerpart­ier i EU går bakåt, och att S visat att det går att hålla partier som Sverigedem­okraterna utanför om man har kompromiss­en som politisk kompass.

Heléne Fritzon säger att S siktar på att öka sitt valresulta­t från de 24,2 procent och fem platser partiet fick i Eu-parlaments­valet 2014.

I talet beskrev Löfven kampen mot högerextre­mism och nationalis­m som valets viktigaste fråga. Högt upp finns också arbetsmark­nad och sociala rättighete­r, kamp mot klimathote­t och en gemensam europeisk migrations­politik.

Enligt Löfven är det socialdemo­kraterna i Europa som kan stoppa nationalis­ter och högerextre­ma krafter. Löfven hävdade att de konservati­va har visat sig totalt handfallna inför den uppgiften.

– De har visat sig väldigt sugna på att ge makt åt högerextre­mismen om det kan ge makt åt dem själva.

Löfven varnade för att demokratin­s principer nu utmanas. Han pekade bland annat på att ”högerextre­mister” har över hundra platser i Eu-parlamente­t och på den politiska utveckling­en i Polen och Ungern.

– I Sverige står Sverigedem­okrater i riksdagens talarstol och hyllar just den här utveckling­en, sade statsminis­tern.

Löfven angrep Moderatern­a och Kristdemok­raterna och hävdade att de är villiga att ta makten med hjälp av SD.

Statsminis­tern svarade inte på några frågor efter talet.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S).
Bild: Christine Olsson Statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden