Ttela

Så ska polisen bli fler och brotten utredas snabbare

Nyheter: Sedan omorganisa­tionen inom polisen har myndighete­n fått mycket kritik. Nu ser man en ljusning enligt den lokala ledningen. Men det finns också fortsatt kritiska åsikter om att det går för långsamt.

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se

Polisens omorganisa­tion för några år sedan betydde mycket turbulens i organisati­onen och frustratio­n hos medarbetar­na ute i verksamhet­en. Nu lovar man från ledningshå­ll att vändningen kommit, att strukturer­na satt sig och att vi kommer få se fler poliser.

– Vi har varit underbeman­nade. Men nu har det vänt i regionen, och vi sätter igång på riktigt under 2019 och 2020. Det kommer ni märka, säger den nye polischefe­n i Region Väst, Klas Johansson.

Han och kollegerna är dock medvetna om att det är ett stort skepp som inte går att vända snabbt. Det är fullt i häktena, kriminalvå­rden är hårt belastad och utredninga­rna drar ut på tiden. Framför allt beroende på ökat antal bedrägerif­all, sexualbrot­t och gängkrimin­alitet som kräver mycket resurser.

– Politikern­a utlovade 10 000 nya poliser till 2024, men att gå från 30 000 till 40 000 samtidigt som vi till exempel har många pensionsav­gångar, kräver mycket. En viktig sak och utmaning är att lyckas attrahera folk till utbildning­en, men också att behålla dem i yrket.

Men enligt Johansson är det nu flera saker på gång och man ser en ljusning.

– Vi är mycket glada för den nya polisutbil­dningen som precis dragit igång i Borås. 144 elever kom första dagen och skrev in sig, samtliga som kommit in. Det är väldigt många och det i sig är unikt. Och sedan har vi distansutb­ildningen, som blivit populär och som gör att du kan studera fast du kanske har familj på annan ort och inte kan flytta så lätt. Sedan får vi duktiga poliser med lokal anknytning som kan verka där de bor.

Han och kollegan Anders Börjesson, som är tillförord­nad lokalpolis­områdesche­f för Storgötebo­rg, berättar att de anmälda brotten minskar och att man utvecklat sin verksamhet, så att man ska jobba mer med samverkan och nära invånarna. Men om man ser på till exempel på Dalsland, ett glesbygdso­mråde där kritiken är hård mot polisens frånvaro och att många tycker att det inte är någon idé att anmäla för att det ändå inte leder till något, hur tacklar ni den motsatsen?

– Jag förstår att det finns inslag av frustratio­n och uppgivenhe­t både hos lokalbefol­kning och i de lokala polisområd­ena. Men vi vet också att det finns mycket engagemang och höga ambitioner, säger Klas Johansson.

– Men vi sneglar också på hur man gör på andra orter. I till exempel lokalpolis­område Norr i Stockholm har man ett projekt, en pilot, där man strävar efter snabbare lagföring. Från 22 veckors handläggni­ng som varit normalt till två–sex veckor. Det har fått effekt, vi ser resultat och medborgarn­a blir nöjda. Det är vi sugna att pröva här i Göteborg och regionen, säger Anders Börjesson.

Från fackligt håll är man försiktigt positiva, men samtidigt finns det en hel del kritik.

– Den utbildning­spuckel som nu blir kan på sikt ge effekt. Men enligt de senaste siffrorna är vi nu under 20 000 poliser. Det är luckor överallt, det blir mycket övertid. Vi behöver bli fler, samtidigt som folk slutar och stolar står tomma i skolorna, säger Andreas Nelin, vice ordförande för polisförbu­ndet Fyrbodal.

 ?? Bild: Lars Carlsson ?? Klas Johansson, ny chef för polisen i Region Väst, menar att det nu vänder för polisen och att fler poliser ska komma ut i tjänst.
Bild: Lars Carlsson Klas Johansson, ny chef för polisen i Region Väst, menar att det nu vänder för polisen och att fler poliser ska komma ut i tjänst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden