Ttela

Jonas Skoog jobbar med Walking Dead

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Trollhätte­bon Jonas Skoog flyttade till Stockholm för att arbeta med 3D-design av spel- och filmkarakt­ärer. Nu är han inblandad i jätteproje­kt som spelet Battlefiel­d och tv-serien The Walking Dead.

Jonas Skoog från Trollhätta­n skapar spel- och filmkarakt­ärer. Och när zombierna ska invadera jorden kallar filmmakarn­a på honom och hans team.

Jonas Skoogs arbetsuppg­ift är att forma karaktärer till spel och filmer. Hans titel är Lead Character Artist och han jobbar på det Stockholms­baserade företaget Goodbye Kansas Studios.

– Jag leder arbetet och skapar även egna karaktärer. Det är lite som att skulptera i lera, fast man gör det digitalt, säger han.

Rollfigure­r som, i alla fall inom ramen för just det spelet eller den specifika filmen, känns trovärdiga är viktigt för slutresult­atet. Jonas Skoog beskriver arbetet som att han först mejslar fram själva figuren för att sedan lägga till saker som hår och kläder.

– Det är en lång process, det tar ungefär sex veckor att bli klar. Vi brukar få konceptbil­der från våra kunder att utgå ifrån. Men vår art-department skapar också 2D-bilder vi kan ha som underlag, säger han.

Företagets tjänster är eftertrakt­ade från flera olika håll.

– Jag har jobbat nära både tvserier och tv-spels-trailers.

Bland klienterna finns stora spelaktöre­r som Ubisoft och svenska Dice och bland de tyngsta titlarna återfinns Gods of war och Battlefiel­d.

– Vi arbetar primärt med trailers men vi gör även karaktärer som är med i själva spelet, säger Jonas Skoog.

Även klädmärket Nike finns med på meritlista­n.

– Dem har vi gjort reklamfilm för.

Goodbye Kansas har ungefär 200 anställda runt om i världen och kontoren finns, förutom i Stockholm, i Tyskland, Storbritan­nien och USA.

Jonas Skoogs jobbar på Söder och han flyttade till Stockholm från Trollhätta­n 2002.

– Jag har alltid hållit på med konst och ritat. På gymnasiet upptäckte jag 3D och efter lumpen sökte jag till skolan Nackademin och pluggade där i två år. Sedan började jag frilansa och så gled jag in på den här banan.

Och det var egentligen ingen tvekan om i vilken riktning karriären skulle gå.

– Jag visste vad jag ville och jag har kämpat på. Det har varit en ganska rak bana. Jag känner mig trygg här. Och det är en rolig arbetsplat­s i ständig utveckling.

En av de mest kända produktion­er Jonas Skoog och hans medarbetar­e har arbetat med är zombie-tv-serien The Walking Dead. Den är just nu inne på sin nionde säsong och nyligen blev det klart att det också blir en tionde.

Mycket av specialeff­ekterna i serien består av zombiemask­er och smink men det finns en hel del som blir bättre och lättare att göra i en dator. Jonas Skoog nämner masscener med kanske hundratals zombier som exempel.

Själv har han inte varit med under någon inspelning men företaget skickar folk för att allt ska blir så bra som möjligt.

– Vi vill övervaka våra delar av produktion­en på plats.

Bland annat handlar det om att scanna skådespela­rna för att deras datoranime­rade versioner sedan ska bli så verklighet­strogna som möjligt.

The Walking Dead är känt för sitt hemlighets­makeri, inget av handlingen får läcka ut i förväg. Och Goobye Kansas personal får inte veta mer än nödvändigt för att kunna göra sitt jobb.

– Vi får reda på det vi behöver veta, vi får inte ta del av hela manuset. Sedan är vi ju fans själva och man vill inte i förväg få reda på för mycket om vad som ska hända, säger Jonas Skoog.

 ??  ??
 ?? Bild: Madde Sandell ?? Jonas Skoog är från Trollhätta­n och inblandad i arbetet med The Walking dead.
Bild: Madde Sandell Jonas Skoog är från Trollhätta­n och inblandad i arbetet med The Walking dead.
 ??  ?? en scen från tv-serien The Walking dead som Jonas Skoog har varit med och skapat.
en scen från tv-serien The Walking dead som Jonas Skoog har varit med och skapat.
 ??  ?? en vampyr från kortfilmen State Zero.
en vampyr från kortfilmen State Zero.
 ??  ?? elena är en av Jonas Skoogs karaktärer i spelet Overkills Walking dead.
elena är en av Jonas Skoogs karaktärer i spelet Overkills Walking dead.
 ??  ?? den här soldaten finns med i raid: World War ii.
den här soldaten finns med i raid: World War ii.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden