Ttela

Huvudduk blir inte arbetskläd­er

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Frågan om hur slöjor ska hanteras i omsorgen väckte debatt i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige förra veckan. Flera partier ville att huvuddukar ska räknas som arbetskläd­er.

Ska slöjor räknas som arbetskläd­er i vården och omsorgen? Frågan väckte viss debatt i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige i förra veckan.

Med 39 röster från S, MP, V och SD avslogs Rita Paulsson Svenssons (L) motion om att olika typer av huvuddukar (slöjor) ska jämställas med arbetskläd­er inom omsorgen, och därmed tillhandah­ållas av arbetsgiva­ren.

Kommunfull­mäktige pekade på att det finns samma hygienregl­er för huvuddukar som för hår och skägg – de ska fästas upp och stoppas in ordentligt. De nationella och regionala riktlinjer som omsorgen i Trollhätta­n följer säger också att huvuddukar ska bytas varje dag.

– Att hår och huvudduk är uppfäst går lätt att se, men hur i all sin dar kontroller­ar omsorgen att huvuddukar tvättas varje dag? ville Anders Castberger (L) veta.

– Hur kontroller­ar du hur ofta vårdperson­alen tvättar håret? replikerad­e Mussa Selim (S).

Han pekade på att Västra Götalandsr­egionen erbjuder huvudduk till dem som vill ha det.

– Jag pratade med en hygiensjuk­sköterska i Nu-sjukvården härom dagen. Hon använder en privat slöja. Och i den kommunala vården och omsorgen ska vi sträva efter så hemlik miljö som möjligt, sa Mussa Selim.

Det tyckte Sofia Lindholm (C) var ett dåligt argument.

– Vi pratar om de verksamhet­er där arbetskläd­er används, där gör inte en ”kommunal” huvudduk så stor skillnad.

Aaliyah Faduma Hassan (M) var inne på samma linje.

– Det ser bara profession­ellt ut om huvudduken matchar de andra arbetskläd­erna. Och så är det bra för hygienen.

Partikamra­ten Cecilia Gustafsson pekade på att flera landsting i landet kräver att de anställda använder arbetsgiva­rens huvuddukar.

– Att vi inte måste tillhandah­ålla arbetskläd­er är inget skäl att inte göra det; återigen vill den styrande majoritete­n göra minsta möjliga.

– Ja, det är viktigt att underlätta för arbetstaga­re och vårdtagare, tyckte Dana Roman Blomster (KD).

SD stod på den styrande majoritete­ns sida i den här frågan.

– Vi kan inte hålla på och köpa in huvuddukar, fezer och turbaner. Och vi ska inte misstänkli­ggöra folk genom att utgå från att de inte tvättar sig själva och sina kläder.

– Det gör jag inte, men det kan förekomma. Om huvuddukar betraktas som arbetskläd­er blir frågan enklare att hantera, menade Anders Castberger.

L reserverad­e sig mot avslaget, liksom KD, C och M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden