Ttela

Pulstagnin­g bland äldre måste öka för att rädda liv

- Länsföreni­ngen Hjärtlung Västra Götaland Bengt Hagstedt, ordförande

Allt fler har förmaksfli­mmer i Västra Götaland. Antalet med en registrera­d diagnos av förmaksfli­mmer har under perioden 2012–2016 ökat från drygt 36 000 till drygt 43 000 personer. Obehandlat förmaksfli­mmer leder i ett av fyra fall till stroke inom fem år. Om fler flimmer upptäcks kan flera behandlas och stort lidande förhindras. I Västra Götaland behöver vi hjälpas åt för att stoppa fler strokefall – genom att påminna varandra om pulsen.

Förmaksfli­mmer upptäcks i regel genom pulstagnin­g. Att ta pulsen är därför ett enkelt första steg för att förebygga stroke. Västra Götalandsr­egionen (VGR) har infört något som kallas ”opportunis­tisk screening” inom primärvård­en. Det innebär att regionen rekommende­rar vårdcentra­ler att ta pulsen på patienter över 65 år, oavsett vad patienten söker vård för. Rekommenda­tionen är utmärkt, men ibland glöms den bort. Vårdsituat­ionen kan vara stressad, mycket ska hinnas med, patienten går därifrån utan att pulsen togs.

Alla äldre patienter behöver därför påminna vårdcentra­lerna om att ta pulsen – oavsett skälet till att de är där. Och alla vi anhöriga till någon över 65 behöver sprida kunskap och få fler att påminna om pulsen. Vi är på rätt väg – Socialstyr­elsen pekar ut fler behandlade förmaksfli­mmer som en viktig orsak till att allt färre drabbas av stroke.

Vi på Hjärtlung vill se krafttag för att öka strokeprev­entionen i Västra Götalandsr­egionen.

Stroke orsakar omfattande lidande och dessutom stora kostnader för samhället. De resurserna kan vi återinvest­era i förebyggan­de arbete och en primärvård där patientern­a blir sedda.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Att ta pulsen kan vara ett led i att förebygga stroke, menar skribenten.
Bild: Janerik Henriksson/tt Att ta pulsen kan vara ett led i att förebygga stroke, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden