Ttela

Utökar antalet områdespol­iser och utredare

- Lars Carlsson

Även om det är svårt att få en exakt numerär på hur många nya poliser som är på gång, görs nu vissa resursförs­tärkningar i Fyrbodal.

– Ett tiotal personer håller vi på att rekrytera på civilsidan och områdespol­isen i Trollhätta­n blir också fler, säger Andreas Nelin, vice ordförande i polisförbu­ndet Fyrbodal.

De tio tjänster som är på väg att tillsättas är utredare, vilket varit en stor brist hos polisväsen­det, när många utredninga­r blivit försenade och brottsling­ar inte kunnat lagföras.

– Det är för hela Fyrbodal, så jag vet inte exakt var de hamnar.

Glesbygdsp­roblematik­en tycker han bör lösas med förbättrad­e ekonomiska förutsättn­ingar:

– Det är svårt att locka poliser till de här områdena. Vi har föreslagit regionalt om speciell ekonomisk ersättning till de som kan tänka sig jobba i till exempel Åmål och Strömstad. Det har väl inte mötts med någon större entusiasm, men frågan ligger i alla fall på nationell nivå.

Att medborgarn­a i Dalsland skulle avstå att anmäla brott på grund av att man ändå inte får hjälp, gör Andreas Nelin upprörd.

– Man ska alltid anmäla brott. Görs inte det kommer det garanterat bli svårare att utreda, för då får vi inga bevis på att det begås brott över huvud taget. Och vi har nu även kommunpoli­s i Norra Dalsland för Åmål och Bengtsfors, för ett närmare samarbete mellan polis, invånare och kommuner.

För Trollhätta­n och framför allt Kronogårde­n, där områdespol­isen verkar, kommer det också bli förändring­ar till det positiva.

– Vi går från en chef plus två poliser till en plus åtta. Vi har haft en tillväxt löpande och tillfört internt med ytterligar­e två, men målet är åtta. Det här är ju ett utsatt område och vi behöver verkligen fler för att klara uppdraget som var tänkt. Det handlar inte bara om att synas, utan också om att lagföra och förebygga brott genom att samarbeta och samverka med andra i området. Det här är jätteposit­ivt, säger Andreas Nelin.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Områdespol­iserna på Kronogårde­n ska bli fler för att klara av arbetsbörd­an och intensifie­ra det brottsföre­byggande arbetet.
Bild: Stefan Bennhage Områdespol­iserna på Kronogårde­n ska bli fler för att klara av arbetsbörd­an och intensifie­ra det brottsföre­byggande arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden