Ttela

Förde bort sina barn – får fängelse

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

Kvinnan som undanhöll sina fyra barn, i synnerhet ett av dem, från pappan som hade vårdnaden dömdes på torsdagen.

Den utdragna historien inleddes 2014 när kvinnan var gravid med det yngsta barnet och reste till Sverige tillsamman­s med de tre syskonen för att hälsa på släktingar. Visumet till henne och barnen gällde för två veckor.

Men när det var dags att åka hem stannade den i dag 32-åriga kvinnan kvar för att söka asyl för sig och barnen. Kvar i hemlandet var maken tillika barnens pappa.

En rättslig process inleddes i Stockholm och våren 2015 meddelades beslutet att barnen skulle överlämnas till pappan. Dock inte det yngsta som föddes i Sverige och därför anses ha sin hemvist här.

Beslutet verkställd­es några månader senare, men när mamman skulle träffa barnen före resan till hemlandet försvann hon med dem. Pappan återvände ensam.

Drygt ett år senare meddelades nytt beslut om hämtning, fortfarand­e gällde inte beslutet yngsta barnet. Vid tillfället var barnen och mamman bosatta i Lilla Edet. När polisen vid flera tillfällen kom för att verkställa beslutet saknades det näst yngsta barnet som inte kunde hittas. De två äldre syskonen fördes dock till pappan som så småningom flög hem med dem.

Mamman sökte sedan ny asyl i Sverige för sig och de två yngre barnen. De fick avslag och inför avvisninge­n i slutet av maj 2017 tog mamman med sig barnen och försvann återigen. De återfanns senare i Tyskland där mamman hade sökt ny asyl. De hänvisades dock tillbaka till Sverige och vid ankomsten greps mamman och barnen omhänderto­gs av socialtjän­sten.

Under utredninge­n har kvinnan, som förnekar brott, uppgett att hon och maken var eniga om att hon skulle stanna kvar i Sverige efter det att turistvisu­met gått ut. Planen skulle sedan ha varit att pappan skulle kräva tillbaka barnen och när han befann sig i Sverige för att göra det skulle även han söka asyl.

Kvinnan har även sagt att mannen sedan ångrade sig och ville åka hem igen med barnen. Det ska ha varit då som konflikten uppstod.

Tingsrätte­n – åtal väcktes i januari i Vänersborg – ansåg emellertid att kvinnans berättelse är osannolik. Mannens version styrks av att han gått igenom två domstolspr­ocesser för att få rätt att ta med sig barnen till hemlandet, att kvinnan överklagad­e domstolens beslut, att hon inte tillät maken att träffa det yngsta barnet på 1,5 år, vittnesför­hör och polisantec­kningar.

Brottsrubr­iceringen löd grov egenmäktig­het med barn och det är också för det kvinnan döms till ett års fängelse. Domen meddelades i torsdags.

Hon ska även betala 25 000 kronor i skadestånd till det näst yngsta barnen som bedöms ha farit mest illa. Pappan/maken får ett skadestånd på 33 298 kronor plus 25 000 kronor i ränta.

Barnen är i dag elva, nio, åtta och tre år. De lever med pappan i hemlandet.

 ?? Bild: Ola Torkelsson/tt ?? Den 32-åriga kvinnan som i förra veckan dömdes till ett års fängelse efter att ha undanhålli­t sin fyra barn i flera år från deras far som hade vårdnaden, har hållits häktad sedan mitten av december. Hon ska stanna i häktet tills hon placeras på anstalt.
Bild: Ola Torkelsson/tt Den 32-åriga kvinnan som i förra veckan dömdes till ett års fängelse efter att ha undanhålli­t sin fyra barn i flera år från deras far som hade vårdnaden, har hållits häktad sedan mitten av december. Hon ska stanna i häktet tills hon placeras på anstalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden