Ttela

Skriande rekryterin­gsbehov i utskälld bransch

- Helena Wande/tt

Säkerhetsb­ranschen växer så att det knakar och med det behovet av att rekrytera nytt folk. Under de kommande tre åren behövs över 5 000 personer som kan arbeta som exempelvis ordningsva­kter och väktare.

För första gången har man gjort en större kartläggni­ng av rekryterin­gsbehovet i säkerhetsb­ranschen som även omfattar bland annat larmoperat­örer, parkerings­vakter, flygplatsk­ontrollant­er och skyddsvakt­er.

– Det finns en samhällsut­veckling som är trist på många sätt som utöka sin bevakning eller tillkomma med nya uppdrag. Exempelvis kommuner har börjat upphandla en del ordningsva­kter, säger Li Jansson, branschche­f och vice vd på branschorg­anisatione­n Säkerhetsf­öretagen.

Ungefär 5 300 personer behöver rekryteras till hela branschen de kommande tre åren, varav cirka hälften är ersättning­srekryteri­ngar och hälften nyrekryter­ingar.

– Behovet är växande, framför allt när det gäller väktare och ordningsva­kter. Alla säkerhetsf­öretagens olika delar har en ökad efterfråga­n, säger Li Jansson.

En vanlig väg in i arbetet är att börja som deltidsans­tälld, extra vid sidan av studierna, eller via ett sommarjobb, enligt Karl Sandberg, Hrchef på säkerhetsf­öretaget Nokas.

När du ser en uniform på stan är det inte ovanligt att det är en blivande tandläkare, ingenjör eller beteendeve­tare, säger han.

Ett orosmoln för branschen när det gäller rekryterin­gen är att länsstyrel­sernas handläggni­ngstider har ökat.

– När man ansöker om en anställnin­g i ett auktoriser­at bevaknings­företag måste man kontroller­as och granskas av länsstyrel­sen. Det vill vi verkligen värna, men handläggni­ngstiderna har blivit ohållbara i vissa delar av landet, säger Li Jansson. Och väntetiden får konsekvens­er. – Det ska ta två veckor, men är uppe på sex veckor på vissa håll. Det kan låta som en petitess men våra sökande söker ofta flera jobb och då kan det hända att de väljer något annat, säger Karl Sandberg. Att få bra och erfarna anställda att stanna kan också vara ett problem. Många försvinner till studier eller andra arbeten efter några år. En anställd på Nokas stannar i genomsnitt omkring sex år på företaget.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Ungefär 5 300 personer behöver rekryteras till säkerhetsb­ranschen de kommande tre åren.
Bild: Johan Nilsson/tt Ungefär 5 300 personer behöver rekryteras till säkerhetsb­ranschen de kommande tre åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden