Ttela

Trafikbola­g vill övervaka med kamera – utan tillstånd

- Anja Haglund/tt

Slagsmål på stationer och i vagnar. Våld och hot mot förare och resenärer. Det har blivit mer hot och våld inom kollektivt­rafiken, enligt branschorg­anisatione­n Svensk kollektivt­rafik. Nu är frågan om det ska bli enklare att få kameraöver­vaka bussar, tåg och stationer.

”Nästa gång du kommer förbi med tåget ska jag döda dig”.

Ola Brunnström är huvudskydd­sombud för Seko på Pågatågen i Skåne och kan vittna om både hot och våld.

– Det är väldigt vanligt. Vi har mer än ett ärende om dagen egentligen. Det är allt från hot och verbala påhopp till spottlosko­r och misshandel­sfall, säger han.

Ofta uppstår incidenter­na i samband med att resande ombeds visa biljett och händelsern­a kan sätta djupa spår.

– Det kan vara att personen får psykiska besvär, att man inte vågar jobba. När det gäller misshandel­särendena är det väl ingen som kommer ur en sådan situation opåverkad, säger Ola Brunnström.

Bråk och handgemäng på bussar, tåg och stationer förekommer över hela landet.

– Det finns en klar trend till ökande när det gäller brott, hot och våldssitua­tioner i kollektivt­rafiken, säger Mattias Andersson, utredare på branschorg­anisatione­n Svensk kollektivt­rafik.

Storstockh­olms lokaltrafi­k (SL) har de senaste två åren haft över 550 incidenter där resenärer utsatts för våld, och 300 där olika typer av personal utsatts. Västtrafik, som ansvarar för kollektivt­rafiken i Västra Götaland, har sedan 2016 haft 105 fall där förare utsatts för misshandel och Skånetrafi­ken har de senaste två åren gjort 179 polisanmäl­ningar om framför allt hot och våld mot personal.

– Det kan vara slag eller sparkar eller att man blir skallad. Ofta är det ganska korta händelser där personen sedan springer därifrån, säger Ola Brunnström.

Här fyller övervaknin­gskamerorn­a en viktig funktion, anser branschen, både genom att förebygga och bidra till att klara upp brott. Men att få tillstånd till att sätta upp kameror har inte alltid varit helt enkelt.

Liknande ärenden har behandlats olika beroende på var de lämnats in – en busslinje som går genom två län kan ha fått ja till kameraöver­vakning i det ena och nej i det andra – och handläggni­ngstiderna har varit långa. – Det har påverkat tryggheten både för resenärer och ombordoch förarperso­nal, säger Anders Larsson, trygghets- och säkerhetsa­nsvarig på Västtrafik. I dag är det bara tunnelbana­n som slipper söka tillstånd. Men en statlig utredning har undersökt om tillstånds­plikten för kollektivt­rafiken helt ska slopas. Slutsatser­na ska presentera­s i närtid. Sedan i somras slipper exempelvis butiker och parkerings­hus att söka tillstånd – och Svensk kollektivt­rafik anser att det även bör gälla trafikbola­gen.

– I dag behöver våra medlemmar ansöka om de bara ska ändra en kameravink­el på en befintlig kamera. Vi har också ett behov av att agera snabbare, direkt när det uppstår en situation av hot och våld på exempelvis en viss busslinje, vilket ansöknings­förfarande­t hindrar. Så det finns aspekter för att effektivis­era och minska byråkratin som vi ser som viktiga, säger Mattias Andersson.

Men det skulle sannolikt inte bli särskilt många fler kameror.

– Det är en dyr investerin­g med kameror. Jag tror inte att det kommer att bli en generell jätteöknin­g, utan man kommer att fokusera på de prioritera­de områdena där man ser att det finns ett behov och där man kanske tidigare inte fått tillstånd, säger Anders Larsson på Västtrafik. Ola Brunnström på Seko tycker ändå att det finns en poäng med att bolag måste söka tillstånd för att sätta upp kameror.

– Jag ser ingen anledning att lätta på det. Jag är för att det finns myndighete­r som håller koll på vilka som filmar. Det här är också offentliga miljöer där alla ska kunna vistas, då är det viktigt att man håller på integritet­sfrågor, säger Ola Brunnström.

Ingen vet i dag hur många tillstånd för övervaknin­gskameror som finns i Sverige. Enligt Datainspek­tionen rör det sig troligen om tiotusenta­ls. Varje tillstånd kan omfatta mellan 1 och 45 kameror. Det är dock oklart hur många av tillstånde­n som är aktuella.

 ?? Bild: Bezav Mahmod/tt/arlov ?? I dag är det bara tunnelbana­n i Stockholm som slipper söka tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror inom kollektivt­rafiken.
Bild: Bezav Mahmod/tt/arlov I dag är det bara tunnelbana­n i Stockholm som slipper söka tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror inom kollektivt­rafiken.
 ??  ?? Ola Brunnström, huvudskydd­sombud vid Pågatågen.
Ola Brunnström, huvudskydd­sombud vid Pågatågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden