Ttela

Tusentals i protest mot Spaniens regering

- Tt-reuters

Tusentals människor samlades på gatorna i Madrid i en protest mot premiärmin­ister Pedro Sánchez. Hans förslag om samtal för att mjuka upp spänningar­na kring Katalonien-konflikten har väckt ont blod hos opposition­en.

Protesten på söndagen, som är den största Sánchez någonsin ställts inför, organisera­des av konservati­va PP och högerliber­ala Ciudadanos men samlade även deltagare från högerextre­ma Vox. Demonstran­terna viftade med spanska flaggan och ropade slagord om ett enat Spanien och krav på nyval.

Sánchez socialistr­egering, som ersatte den tidigare konservati­va regeringen vid valet i somras, har bara en fjärdedel av platserna i parlamente­t och är hårt pressad av opposition­en. Opinionsmä­tningar visar att ett val i dag skulle ge majoritet för PP, Ciudadanos och Vox.

– Tiden har runnit ut för Sánchez regering, säger Pp-ledaren Pablo Casado vid protestern­a.

Regeringen­s förslag om att utse en observatör bland de politiska partierna i förhandlin­garna om katalansk självständ­ighet har upprört opposition­en, som ser detta som ett förräderi och en kapitulati­on inför separatist­erna.

– Regeringen gör för stora eftergifte­r till de som stödjer katalansk självständ­ighet, och det kommer att slita sönder Spanien, säger deltagaren Raquel García.

 ?? Bild: Andrea Comas/tt ?? Demonstran­ter i Madrid kräver premiärmin­ister Sánchez avgång.
Bild: Andrea Comas/tt Demonstran­ter i Madrid kräver premiärmin­ister Sánchez avgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden