Ttela

Bakgrund: Italiens styre

-

Italiens regering tillträdde i juni i fjol efter månader av politisk osäkerhet och besvärliga förhandlin­gar. Den består av en koalition mellan populistis­ka Femstjärne­rörelsen och främlingsf­ientliga Lega. Flera statsråd, däribland premiärmin­ister Giuseppe Conte, är partipolit­iskt oberoende.

Regeringen utmärker sig genom sin Eu-kritiska hållning, hårda migrations­politik och sina planerade välfärdssa­tsningar. Båda partierna är förhålland­evis Rysslandsv­änliga.

Femstjärne­rörelsen (M5S) fick flest röster (32,7 procent) i valet i mars 2018, men har sedan dess tappat cirka sju procentenh­eter. Partiet som bildades 2009 ifrågasätt­er Italiens medlemskap i EU och förordar en mer restriktiv invandring­spolitik. Direktdemo­krati och miljöfrågo­r har också varit viktiga, liksom införandet av så kallad medborgarl­ön.

Lega hette tidigare Lega Nord och växte fram i norra Italien i slutet av 1980-talet. Partiet vill ha ett federalt Italien med långtgåend­e regionalt självstyre, men på senare år har den federala frågan tonats ned. Partiet beskrivs ofta som högerextre­mt och populistis­kt och profilerar sig som Eu-kritiskt och invandrarf­ientligt. Lega fick 17,4 procent av rösterna i fjolårets val men har nu ett stöd på cirka 34 procent. Källor: Utrikespol­itiska institutet, NE med flera • • • •

 ??  ?? Luigi Di Maio.
Luigi Di Maio.
 ??  ?? Matteo Salvini.
Matteo Salvini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden