Ttela

Humanitär hjälp som verktyg i cyniskt spel

- TT-AFP

Maktkampen mellan president Nicolás Maduro och utmanaren Juan Guaidó i Venezuela är bitter och djupgående. Nu används akut humanitär hjälp som utsatta venezuelan­er behöver som verktyg i konflikten.

Ett tankbilssl­äp och två stora containrar spärrar gränsbron över floden Táchira nära Tienditas i Venezuela. Några hundra meter därifrån, på den colombians­ka sidan, byggs lagren upp av livsmedel, mediciner och andra förnödenhe­ter som omkring 300 000 venezuelan­er är i akut behov av.

Men venezuelan­ska militären har alltså spärrat bron – och även de fattigaste i landet används därmed som verktyg i den ödesmättad­e maktkampen. Medan Guaidó har försökt pressa den mäktiga militären att släppa igenom den huvudsakli­gen amerikansk­a hjälpen vidhåller Maduro envist att varubriste­n som plågar landet beror på USA:S sanktioner och han har svurit på att stoppa ”spektaklet med falskt humanitärt bistånd.”

Den venezuelan­ske statsvetar­en Luis Salamanca säger att frågan om den humanitära hjälpen nu finns i hjärtat av kampen mellan de två.

– Guaidó försöker få militären på sin sida, medan Maduro försöker behålla den bakom honom.

Militären är en mycket tung kraft i Venezuela, med styrka nog att i olika politiska lägen kunna vara en garant för den som aspirerar till presidentp­osten. Men i fråga om biståndet finns också uppgifter om att militären lägger beslag på leveranser och sedan i stället säljer förnödenhe­terna till de behövande.

Den opposition­elle parlamenta­rikern Henry Ramos Allup, tidigare talman i Venezuelas nationalfö­rsamling, säger att vägran att släppa in biståndet ”ännu en gång avslöjar Statsvetar­e regimens kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna”.

FN säger sig vara redo att skicka förnödenhe­ter till Venezuela, men bara om regeringen godkänner det – vilket Caracas alltså vägrar göra.

Maduro har konsekvent sagt nej till utländska hjälpsändn­ingar och hävdat att de kan vara första ledet i en amerikansk invasion.

Med fallande oljepriser, och efter årtionden av eftersatt underhåll av infrastruk­turen, är Venezuela i en djup politisk och ekonomisk kris.

Oljeintäkt­erna, som finansiera­r 96 procent av statsbudge­ten, har minskat och därmed också importen av basvaror. Nu saknas bland annat 80 procent av landets behov av mediciner och medicinsk utrustning.

Men för Maduro finns ytterligar­e ett grundlägga­nde problem med den humanitära hjälpen som stoppats vid gränsen: om han ger efter och släpper in den medger han samtidigt att det faktiskt pågår en humanitär kris i landet.

– Maduro kommer att sätta ned foten. Han spelar ett spel som närmar sig slutet, säger Luis Salamanca.

Maduro kommer att sätta ned foten. Han spelar ett spel som närmar sig slutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden