Ttela

Siamesiska tvillingar döda i krigets Jemen

- TT-AFP

Ett siamesiskt tvillingpa­r, födda i krigets Jemen, klarade sig bara i två veckor efter födseln. De avled i huvudstade­n Sanaa på lördagen, uppger rebellerna.

Abdelkhale­q och Abdelrahim delade ben och en njure, men hade varsitt hjärta och varsin uppsättnin­g lungor.

En sjukhusche­f i Sanaa sade i onsdags att det inte fanns möjlighet att operera pojkarna i Jemen, och vädjade om hjälp från utlandet.

Huthirebel­lerna anklagar den saudiskled­da alliansen för tvillingpa­rets död. Alliansen har ”vägrat att öppna Sanaa-flygplatse­n för att pojkarna skulle kunna föras till vård”, enligt ett uttalande från rebellerna.

Sent i onsdags sade chefen för ett sjukhus i Riyad, Saudiarabi­en, att man hade förberett sig för att ta hand om pojkarna. Hur stora chanser tvillingar­na skulle ha haft att överleva med utländsk vård är dock oklart.

Sjukvården i Jemen har kollapsat under kriget. De flesta sjukhus saknar möjlighet till att ge avancerad vård, och att transporte­ra patienter ut ur landet är mycket komplicera­t.

De Iranstödda Huthirebel­lerna har sedan 2014 kontroll över staden Sanaa. Öppnandet av flygplatse­n har varit en av huvudfrågo­rna i samtal mellan krigets parter. Frågan har komplicera­ts av att det är regeringen som kontroller­ar luftrummet, och regeringen anklagar rebellerna för att smuggla vapen via flygplatse­n.

 ?? Bild: Mohammed Huwais/tt ??
Bild: Mohammed Huwais/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden