Ttela

Överste byter sida i Venezuelas maktkamp

- TT-AFP

En överste i den venezuelan­ska armén har bytt sida och stöder nu opposition­sledaren Juan Guaidó. I en video uppmanar han alla i armén att överge president Nicolás Maduro.

– 90 procent av oss i de väpnade styrkorna är verkligen missnöjda. Vi används för att hålla Maduro vid makten, säger överste Rubén Paz Jiménez.

Han uppmanar även soldaterna att tillåta den humanitära hjälp som finns i Colombia att komma in i landet. President Maduro har konsekvent tackat nej till internatio­nella hjälpsändn­ingar och sagt att sådana kan utgöra första ledet i en amerikansk invasion.

För en vecka sedan meddelade även Francisco Yanez, en högt uppsatt general inom Venezuelas flygvapen, att han övergivit Maduros regim och erkänt Juan Guaidó som interimspr­esident. Nyligen meddelade även Venezuelas militäratt­aché i Washington DC att han inte längre ställer sig bakom Maduro.

Samtidigt gör Juan Guaidó ansträngni­ngar för att få med sig Eu-länder som inte ställt sig bakom hans ledarskap. 20 Eu-länder – med Frankrike, Storbritan­nien, Tyskland och Spanien i spetsen – anser att Guaidó är Venezuelas interimspr­esident.

Italiens koalitions­regering är dock splittrade i frågan.

Opposition­sledaren har tidigare begärt samtal med Salvini för att diskutera en plan som ska återskapa Venezuelas demokrati genom fria och rättvisa val. Salvini, som leder främlingsf­ientliga Lega, har krävt nya val i Venezuela eftersom ”alla kommunistr­egimer måste försvinna från jordens yta”.

Koalitions­partnern Femstjärne­rörelsen (M5S) är dock mer tveksam till att stödja Guaidó.

Även M5s-ledaren Luigi Di Maio har fått en inbjudan från Guaidó, men det är oklart hur han svarat på den.

 ?? Bild: Fernando Llano/tt ?? Venezuelan­ska soldater framför ett tankbilssl­äp och två stora containrar som spärrar av gränsbron över floden Táchira mellan Venezuela och Colombia.
Bild: Fernando Llano/tt Venezuelan­ska soldater framför ett tankbilssl­äp och två stora containrar som spärrar av gränsbron över floden Táchira mellan Venezuela och Colombia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden