Ttela

Nya rön: Bakterier kan orsaka depression

- Roland Johansson/tt

Vårt mentala välbefinna­nde kan påverkas kraftigt av vanliga tarmbakter­ier. Det hävdar forskare i Belgien i en ny studie. Vissa bakterier kan ge upphov till depression­er, medan andra tycks ge ett visst skydd mot depressiva tillstånd.

Forskarna, som publicerar sina resultat i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature Microbiolo­gy, har tagit avföringsp­rover från drygt 1 000 personer inom ett särskilt projekt kallat Flemish Gut Flora Project.

Analyserna visar att många av tarmbakter­ierna är positivt eller negativt kopplade till den mentala hälsan.

Exempelvis var två av bakteriern­a, Coprococcu­s och Dialister, genomgåend­e mycket ovanliga hos individer med svåra depression­er – oavsett om de behandlats med antidepres­siva medel eller ej.

Forskarna påpekar att man i forskarkre­tsar länge debatterat ett eventuellt samband mellan tarmbakter­ier och depression­er.

Ämnet är kontrovers­iellt – men det mesta pekar mot att sambandet är verkligt. Många bakterier producerar ämnen som är neuroaktiv­a, det vill säga ämnen som påverkar vårt nervsystem och därmed vårt sinnestill­stånd.

Vissa mikrober kan bland annat producera dopac, en kemisk produkt som ingår i signalsubs­tansen dopamin, som är kopplad vårt belöningss­ystem och därmed vårt välbefinna­nde.

Forskarna bakom studien, som har letts av mikrobiolo­gen Jeroen Raes vid universite­tet i Leuven i Belgien, analyserad­e arvsmassan hos över 500 bakterier från det mänskliga mag-tarmsystem­et.

De har nu gjort en katalog över de olika mikroberna och de neuroaktiv­a ämnen dessa producerar.

Vissa av bakteriern­a är uppenbarli­gen kapabla att producera ett helt batteri av substanser med olika neurologis­ka effekter.

 ??  ?? Vissa tarmbakter­ier tycks kunna påverka vår mentala hälsa, visar en ny studie.
Vissa tarmbakter­ier tycks kunna påverka vår mentala hälsa, visar en ny studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden