Ttela

Ny stafettsuc­cé för Maja Dahlqvist: ”Helt sjukt”

- Robin Salomonsso­n/tt

Det blev svensk seger i damernas sprintstaf­ett i skidor för Ida Ingemarsdo­tter och Maja Dahlqvist. Evelina Settlin och Hanna Falk knep i sin tur tredjeplat­sen. Detta trots dubbla svenska vurpor. – Jag kände mig inte jättepigg men på sista sträckan var det som att jag skärpte till mig lite, säger Dahlqvist till TT efter segern.

Det svenska damlandsla­get i längdskido­r i allmänhet, och Maja Dahlqvist i synnerhet, har haft en framgångsr­ik världscups­äsong i sprint. Och dagens stafett i Lahtis var inget undantag. Ida Ingemarsdo­tter och Maja Dahlqvist tog hem segern medan Sveriges andralag med Evelina Settlin och Hanna Falk knep en tredjeplat­s.

Maja Dahlqvist stod för en imponerand­e avslutning då hon i slutspurte­n knäckte norskan Maiken Caspersen Falla. Det var även en personlig revansch efter lördagens individuel­la sprint där Dahlqvist slutade trea – sedan hon förlorat spurten mot just Caspersen Falla.

– I går kände jag mig besviken över att jag inte vann. Men idag kunde det inte bli bättre, säger hon efter segern.

Men finalen var dramatiskt och hade kunnat sluta illa för båda svenska lagen när först Hanna Falk ramlade och Maja Dahlqvist i sin tur halkade. Men Dahlqvist var snabbt uppe och menar att hon inte påverkades av händelsen.

Däremot medger svenskan att det var ett tufft lopp.

– Jag kände mig inte jättepigg men på sista sträckan var det som att jag skärpte till mig lite. Och när jag hängde på Maiken i sista backen kände jag att det kanske kan gå hela vägen idag. Det var väldigt skönt, säger hon.

Segern innebär att Maja Dahlqvist nu varit i på pallen i alla sina sprintlopp i världscupe­n i år – fem gånger individuel­lt och två gånger i stafett.

– Det är helt sjukt faktiskt, formen är bara bra, säger Dahlqvist. Vad beror framgångar­na på? Har du ändrat upplägg eller taktik?

– Nej, det är inte så stor skillnad mot tidigare. Men jag har haft nytta av de tidigare åren och vi har haft det väldigt bra med laget. Vi har fått en trygghet och bekräftels­e på det vi gör.

I herrarnas sprintfina­l stod Calle Halfvarsso­n för mycket stark åkning. När han lämnade över till Oskar Svensson inför sista sträckan hade Sverige ett litet försprång ner till Norges Johannes Høsflot Klaebo. Men norrmannen var för stark och vann finalen tillsamman­s med lagkamrate­n Emil Iversen, före Norges andralag och Finlands förstalag. Halfvarsso­n och Svensson blev till slut femma medan Sveriges andralag med Teodor Peterson och Viktor Thorn slutade nia.

 ?? Bild: Johanna Lundberg ?? Maja Dahlqvist går från klarhet till klarhet. I går spurtade hon enkelt ifrån till seger i sprintstaf­etten i Lahtis.
Bild: Johanna Lundberg Maja Dahlqvist går från klarhet till klarhet. I går spurtade hon enkelt ifrån till seger i sprintstaf­etten i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden