Ttela

Brons med guldsmak i Vonns sista tävling

- Jens Bornemann/tt

Hon kraschade i höstas, slog upp en ny skada efter nyår och vurpade igen i super-g:n. Men Lindsey Vonn hade ett åk till i sig, trots den sargade kroppen – ett bronsåk i Vm-störtloppe­t i Åre. – Det här är som ett guld för mig, säger hon.

Vm-störtloppe­t i Åre blev en berättelse om en fantastisk comeback för slovenskan Ilka Stuhec, som tog ett nytt Vm-guld efter en knäskada som gjorde att hon missade OS i fjol.

Och om schweizisk­an Corinne Suter, som aldrig ens varit på pallen i världscupe­n men nu har både ett Vm-silver i störtlopp och ett Vmbrons i super-g.

Men det blev förstås framför allt ett sista kapitel och ett sagoslut i Lindsey Vonns fantastisk­a karriär.

Efter en lång vandring förbi alla tv-kameror och ett långt avbrott för att fira i målfållen haltade hon med trötta steg in till sin sista presskonfe­rens. Med sig på vandringen hade hon sina tio första mästerskap­smedaljer. Medaljcere­monin för den elfte väntade först senare.

– Jag tror att alla känner till min inställnin­g. Den har varit anledninge­n till att jag har vunnit så mycket, men den har också varit anledninge­n till att jag kraschat så mycket, säger Vonn.

– Jag var väldigt nervös i dag, för jag ville absolut inte krascha i staketet som i tisdags.

Lindsey Vonn har 82 världscups­egrar, fyra segrar i den totala världscupe­n och slutar på totalt elva mästerskap­smedaljer. Att den sista blev bara ett brons gjorde inget.

– Nej, ärligt talat inte. Min kropp låter mig inte göra det som jag behöver göra för att vinna tävlingar, säger Vonn.

– Det finns inte en växel till, så jag är väldigt glad och tacksam för ett Vm-brons här i dag.

Vonn gick ut med startnumme­r tre och tog ledningen i det nedkortade störtloppe­t. Hon vinkade länge till publiken i Åre och fick sedan en kram av Ingemar Stenmark, hennes idol som hon övertalade att komma till Åre för hennes sista lopp.

– Hon åkte jättebra, det var kul att hon fick avsluta så här. Hon har haft en bra karriär, men att komma tillbaka efter så många skador, det är imponerand­e, säger Stenmark.

Till slut blev Vonn passerad, men bara av två åkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden