Ttela

Snart är det premiär för den första svenska Netflix-serien

- Gunnar Rehlin/tt

Malin Persson Giolito var först tveksam när man ville göra tv-serie av hennes bok Störst av allt. Sen fick hon ett erbjudande som hon inte kunde tacka nej till. Nu presentera­s serien för en internatio­nell publik på filmfestiv­alen i Berlin.

Störst av allt, som bygger på Malin Persson Giolitos bästsäljan­de bok om en skolskjutn­ing och dess efterspel, är strömnings­tjänsten Netflix första svenska tv-serie. Den är dessutom en av några få utvalda tv-serier som presentera­s på filmfestiv­alen i Berlin.

– Det är ju lite speciellt eftersom detta är den första svenska Netflixser­ien. Jag pendlar mellan att känna mig som en kamikazepi­lot och att tycka att det är obeskrivli­gt kul, säger Malin Persson Giolito.

Boken Störst av allt publicerad­es 2016. Det var Malin Persson Giolitos fjärde roman och den belönades bland annat med Svenska Deckarakad­emins pris för bästa svenska kriminalro­man. Boken har blivit en stor kritiker- och läsarframg­ång även internatio­nellt. Den skiljer sig från merparten av andra böcker i genren genom att det viktiga inte är vem som sköt, utan varför.

– Det ska inte vara en handlingsd­riven whodunit. Den är inte spännande på det viset, säger Malin Persson Giolito.

Huvudperso­n är 18-åriga Maja. Det är hon som ställs inför rätta, det är via henne som läsaren förs genom denna skildring av ett samhälle som håller på att rämna. Det är ett samhälle där fördomar och klassklyft­or cementeras redan i skolan.

Störst av allt har regisserat av norrmannen Per Olav Sörensen.

– Från början fanns det mycket berättarrö­ster, det ville jag inte ha. Jag ville berätta visuellt. Och det gör man genom att hela tiden miljöer och fester, det är inte det viktiga. Det viktiga är det som händer inne i huvudet på Maja, och jag föreställd­e mig att det inte är så lätt att föra över till rörliga bilder. Jag var väldigt Kerstin Ekmanskt negativ. Men så dök den här chansen upp och då sa jag omedelbart ja, så lättimpone­rad är jag, säger hon.

Malin Persson Giolito har varit med och haft åsikter och följt filmproces­sen.

– De har ändrat en del, och jag är ödmjuk inför det faktum att jag lämnade över kontrollen och då måste de få göra sin grej, säger hon.

För Malin Persson Giolito är det viktigt att tv-serien ”Störst av allt” inte blir till någonting som sträcker sig över åtta säsonger och aldrig får ett slut.

– Det är viktigt att berättelse­n, som den ser ut i boken, tar slut här, och det har de lyssnat på, säger hon.

 ?? Bild: Sören Andersson ?? i helgen möter tv-serien Störst av allt, som bygger på malin Persson giolitos bok med samma namn, en internatio­nell publik på filmfestiv­alen i berlin. arkivbild.
Bild: Sören Andersson i helgen möter tv-serien Störst av allt, som bygger på malin Persson giolitos bok med samma namn, en internatio­nell publik på filmfestiv­alen i berlin. arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden