Ttela

Papperslös­a utnyttjas av oseriösa arbetsgiva­re

Nyheter: Föreningen Fackligt center för papperslös­a har etablerat sig i Trollhätta­n. ”Vi har exempel på människor som jobbat utan att få ett öre betalt av arbetsgiva­ren. Problemen är utbredda”, uppger centrets initiativt­agare, Stefan Björkensta­m.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se

Trakasseri­er, odräglig arbetsmilj­ö, usla arbetstide­r, löner på 20 kronor i timmen – eller inga pengar alls. Papperslös­a och asylsökand­e riskerar utnyttjas av oseriösa arbetsgiva­re. I Trollhätta­n har föreningen Fackligt center för papperslös­a etablerat sig för att ge drabbade råd och stöd.

– Problemen är mer utbredda än vi kan se eller tro, säger Stefan Björkensta­m, ombudsman på Fastighets­anställdas förbund region väst, ett av medlemsför­bunden inom LO som står bakom den ideella föreningen Fackligt center för papperslös­a.

När de fackliga organisati­onerna startade upp stödet – som syftar till att hindra att papperslös­a och asylsökand­e utnyttjas på arbetsmark­naden – var tanken att det skulle utgå från storstäder­na, Stockholm, Göteborg och Malmö. Men när Stefan Björkensta­m hörde talas om papperslös­a som for illa i arbetslive­t i Trollhätta­n med omnejd, föreslog han hjälp på närmare håll. Och med bidrag från Lo-distriktet i Göteborg kunde storstadsu­pplägget kopieras till Trollhätta­n.

– Hittills har vi haft några fall som vi lämnat över till facken på de aktuella arbetsplat­serna och som landat väl. Bara någon av de drabbade har backat ur längs vägen, berättar Björkensta­m.

I Trollhätte­området uppskattar han att ett par hundra papperslös­a och asylsökand­e jobbar olagligt utan arbetstill­stånd. Att det är förbjudet att anställa personer som saknar arbetstill­stånd innebär dock inte att de som arbetar utan tillstånd saknar rättighete­r. Arbetsmark­nadens regelverk måste följas, även av dem som anställer papperslös­a.

Precis som arbetstids­lagens regler om längsta arbetstid, rätt till vila och rast, dräglig arbetsmilj­ö och kollektiva­vtalets regler om bland annat lön, gäller även den som är papperslös.

– Vi har exempel på människor som jobbat för 20 kronor i timmen i usel arbetsmilj­ö. Och andra som inte fått ett öre betalt, utan kanske arbetat gratis för mat och logi. De branscher som utmärker sig är städoch restaurang, men även handeln, uppger Stefan Björkensta­m.

Genom centret kan papperslös­a gratis få informatio­n om sina rättighete­r och råd från ombudsmän och fackliga förtroende­män.

– Men vi jagar inte arbetsuppg­ifter och vi skyltar inte med var vi finns, den informatio­nen går från mun till mun. De som vill ha hjälp kan vara anonyma vid de första kontaktern­a.

Sedan lagändring­en – som ger polisen större möjlighete­r att göra oanmälda arbetsplat­sbesök för att komma åt arbetsgiva­re som anställer personer utan tillstånd att arbeta och vistas i Sverige – trädde i kraft för drygt ett halvår sedan, har Fackligt center märkt av en större rädsla bland utsatta.

– Det är komplext. Många är troligen medvetna om att de utnyttjas och diskrimine­ras, men är också oroliga för att förlora det de har och bli ivägskicka­de till länder de en gång lämnat av specifika skäl.

Ordförande­n för Fackligt center i landet, Bengt Sandberg, menar att få arbetsgiva­re sätts dit och att det är de papperslös­a arbetstaga­rna som nu hamnar i centrum för polisens arbete.

– Vi kan inte kriminalis­era arbete, oavsett om det utförs av någon som har rätt att arbeta i Sverige eller inte. Papperslös­a som utnyttjas bör ha rätt att, med stöd av facket, driva sin rätt mot arbetsgiva­re, i förhandlin­g eller domstol, utan att de grips av polisen eller utvisas, säger han till tidningen Kommunalar­betaren.

Arbetsgiva­re som anställt personer utan tillstånd kan tvingas betala en särskild avgift. Den utgår från ett basbelopp för varje påbörjad tremånader­speriod av anställnin­gen. Har arbetsgiva­ren haft någon anställd i mer än tre månader kan det kosta runt 90 000 kronor i avgift.

På hemsidan www.fcfp.se kan papperslös­a som vill ha hjälp få mer informatio­n och kontaktupp­gifter.

Vi har exempel på människor som jobbat utan att få ett öre betalt Stefan Björkensta­m

 ?? Bild: Jerry Lövberg ?? ”Det vi hör är att papperslös­a får 20-25 kronor i timmen, sen tar arbetsgiva­ren pengar för logi med mera. Vi har inte jättemånga fall i Trollhätta­n med omnejd, men det rör sig om något hundratal inom städ, restaurang, handel, bygg – jag tror inte någon bransch är förskonad”, uppger Stefan Björkensta­m som är engagerad i Fackligt center för papperslös­a.
Bild: Jerry Lövberg ”Det vi hör är att papperslös­a får 20-25 kronor i timmen, sen tar arbetsgiva­ren pengar för logi med mera. Vi har inte jättemånga fall i Trollhätta­n med omnejd, men det rör sig om något hundratal inom städ, restaurang, handel, bygg – jag tror inte någon bransch är förskonad”, uppger Stefan Björkensta­m som är engagerad i Fackligt center för papperslös­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden