Ttela

Så förberedde sig Trollhätta­n för kriget

Reportage: Under andra världskrig­et låg Trollhätta­ns industrier i nationens yttersta intresse att försvara. Så förberedde sig Trollhätte­borna – för ett krig som aldrig kom.

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se

Luftvärnsk­anoner på Olidan, total mörkläggni­ng under nätterna och en konstant rädsla. Kriget kom aldrig till Trollhätta­n, men en tysk invasion av Sverige under andra världskrig­et hade kunnat vara förödande för staden som tack vare sina starka industrier låg i nationens yttersta intresse att försvara.

Den 1 september 1939 invaderade Nazityskla­nd Polen, vilket blev startskott­et på den blodigaste konflikten världen fått uppleva. Samtidigt hade Hjortmosse-pojken Leif Gustafsson, i dag aktiv i Föreningen Trollhätte­bor, precis börjat i första klass, långt borta från konflikten­s centrum och ovetandes om vad som skulle ske de kommande sex åren.

– Man var rädd hela tiden. När man väl hörde om den materiella styrkan tyskarna hade så började man undra hur det skulle sluta, säger han.

Med kriget i full gång nere på kontinente­n började Sverige också mobilisera­s. Alla hjälpte till, från bankdirekt­örer till skolbarn. När tyskarna inledde invasionen av Danmark och Norge, operation Weserübung, höjdes intensitet­en på förberedel­serna inför en potentiell invasion ytterligar­e.

I Trollhätta­n fanns dessutom flera viktiga militärstr­ategiska mål, så som Svenska Flygmotor AB, Nohab, Saab, Stridsberg & Biörck och Ferroregle­ringar. Även kraftverke­n Olidan och sedermera Hojum var väl försvarade. Hojums kraftverk öppnade år 1943 och under byggnation­en såg man till att spränga maskinhall­en ner i berget och bygga byggnaden ovanför på ett sådant sätt att målytan vid ett bombanfall skulle vara så liten som möjligt.

Olidans kraftstati­on var Sveriges första statliga vattenkraf­tprojekt och försåg stora delar av Västra Götaland med elektricit­et, vilket gjorde kraftstati­onen oerhört viktig att skydda mot eventuella flygangrep­p. På Olidans tak och på Kopparklin­ten sattes därför luftvärnsk­anoner upp, och under nätterna mörklades anläggning­en.

Dessutom sattes stålvajrar upp över vattnet framför kraftstati­onen

som hinder för lågt flygande störtbomba­re. På flera ställen runtom staden fanns även betongvärn och på klaffbron fanns stridsvagn­shinder.

Men det var inte bara militärt som Sverige förberedde sig för kriget. Hemma i Trollhätta­n minns Leif Gustafsson särskilt hur hela staden kom samman. Bland annat gav sig många ut och deltog i de så kallade riksmarsch­erna, som var en tävling i motionsidr­ott mellan Sveriges kommuner på 1940-talet, där målet var att stärka folkhälsan och fosterland­skänslan. I Trollhätta­n gick man ända till Tunhem och sedan tillbaka varje söndag.

– Det var fullt med folk varje gång och alla höjdare, direktörer och chefer var med. Jag minns särskilt Sigurd Stridsberg som gjorde reklam för marscherna. Han var ofta den som startade på söndagarna, och det var nästan underförst­ått att när Sigurd Stridsberg startade – så startade alla andra. Alla ville givetvis gå så nära honom som möjligt, säger Leif Gustafsson.

Inför nätterna var det viktigt att mörklägga sin bostad. Inomhus täckte man för fönstren med träfiberpl­attor, wellpapp eller särskilda mörkläggni­ngsgardine­r. På så vis skulle man göra det svårare för fientliga bombplan att navigera över landet. I Hjortmosse­n, där Leif Gustafsson växte upp, fanns det särskilt utvalda personer i grannskape­t som gick runt och kontroller­ade att det inget ljus syntes från bostäderna i området.

– Ibland kunde de knacka på och säga åt oss att dra för bättre när det ljuset läckte igenom. Vi använde oss av svart mörkläggni­ngspapper som vi hängde upp och drog för.

Men hur väl kunde Trollhätta­n ha försvarats från ett tyskt angrepp? Inte särskilt väl, tror Leif Gustafsson. Men det hindrade inte svenskarna försöka hålla huvudet högt. I Trollhätta­n demonstrer­ade Bofors vid jämna tillfällen sina nya kanoner uppe på Stallbacka för att folk skulle känna sig trygga.

– Det kom ett flygplan med en ballong som kanonen sköt mot, och det blev givetvis träff varje gång, säger Leif Gustafsson och fortsätter:

– Jag och mina vänner i skolan var sådana patrioter. När industrier­na på Malöga drog igång sa vi att vi en dag skulle arbeta där och tillverka flygplan så att Sverige kunde försvara sig.

Efter att Tyskland fått kontroll över Norge och den norska regeringen gått i exil hade tyskarna en så pass stark maktställn­ing att de kunde ställa ett ultimatum till den svenska samlingsre­geringen – ville Sverige undvika tvångsåtgä­rder, troligen av militär art, skulle Sverige upplåta sin järnväg till transiteri­ng av tyska trupper och tysk krigsmater­iel. Detta avsåg dock inte stridande trupper utan snarare permittent­er, alltså soldater som skulle på permission. Men trafiken kom nästan genast att utvidgas till rena truppförfl­yttningar.

Under de tre åren trafiken pågick upptogs tidvis omkring tio procent av den svenska järnvägen av tyska transporte­r. Något som märktes väl även i Trollhätta­n.

– När tågen stannade i Trollhätta­n och de tyska soldaterna skulle ta en rökpaus eller frisk luft fick de svenska soldaterna skydda de tyska soldaterna från arga ortsbor som både kastade sten och ibland till och med sköt mot tyskarna, säger Leif Gustafsson.

Jag minns särskilt Sigurd Stridsberg som gjorde reklam för marscherna Leif gustafsson

Med den tyska närvaron i landet startades även ett rykte, som än i dag lever kvar, att ett tyskt kompani ska ha varit stationera­de att bevaka den gamla järnvägsbr­on i Velanda – ett rykte som mycket väl kan stämma.

Det är ingen omöjlighet att tyskarna såg järnvägsbr­on i Velanda som viktig att beskydda för att ostört kunna fortsätta med transiteri­ngen av sina trupper och materiel. På den här tiden var både Dalsland och Bohuslän ett näste för norska motståndsm­än som smidigt kunde röra sig över gränsen, och var del av de olika gruppering­arna som tillsamman­s bildade den norska motståndsr­örelsen. Bland annat sägs norska motståndsm­än varit högst bidragande till att sabotera Norsk Hydros anläggning i Telemark, där tyskarna tillverkad­e en atombomb.

Tysk kontroll över stora delar av Östersjön och ett tätt minerat Kattegatt gjorde det svårt för handelsfar­tyg att nå Sverige. För att transporte­ra importvaro­r till Sverige var man tvungen att få tillstånd både från Storbritan­nien och Tyskland. Kaffe, socker, ägg och mycket annat blev därför bristvaror. Det ledde till att regeringen införde de omtalade ransonerin­gskorten.

– Särskilt kaffe var en oerhört viktig dryck för oss svenskar, så eftersom att riktigt kaffe var en bristvara började det tillverkas kaffesurro­gat. Många gjorde det hemma på råg, cikoria eller gula ärtor. Kaffe på den tiden såldes dessutom i lösvikt omalet. Väldigt många köpte det orostat och rostade i stället själva – orostat kaffe dunstar nämligen inte av, säger Leif Gustafsson.

Även kött blev en bristvara. Men här och var slaktades det och såldes vid sidan – vilket kom att bli känt som Svartabörs­handeln.

– Ofta om man bodde ute på landet, där man var lite själv, gick det att bedriva handel vid sidan om. Det gällde att ha släkt och vänner utanför tätorten. Vi hade flyttat till ett hus i Egna hem och pappa jobbade på Stallbacka norr om ån, ungefär där Flygmotor låg senare. Vi hade en granne som var från Sparlösa, och ibland kom han med en fläskbit till oss. Men då sa vi inget, vi tackade inte ens. Man var helt enkelt tyst om det, säger Leif Gustafsson.

Rykten säger att det på den tiden fanns en man i Halvorstor­p som sålde kött vid sidan om och som de flesta kände till. Där han hade sin verksamhet blev det ironiskt nog en polisstati­on några år senare. Men även om Svartabörs­handeln var relativt stor så var kött alltjämt en lyxvara under krigstiden. Däremot var inte fisk ransonerad, vilket ledde till flera nya tolkningar

Särskilt kaffe var en oerhört viktig dryck för oss svenskar, så eftersom att riktigt kaffe var en bristvara började det tillverkas kaffesurro­gat Leif Gustafsson

av den svenska husmanskos­ten, så som köttbullar och falukorv, där köttet var utbytt mot fisk. Enligt Leif Gustafsson hörde det heller inte till ovanlighet­erna att hundar, råttor och fiskar som vanligtvis inte gick att sälja blandades in.

– Min bror låg i lumpen 1942, men kom vid ett tillfälle hem på lördagen och åkte sedan hem på söndag kväll. Till söndagsmid­dagen hade mamma gjort sig till med en riktigt fin middag bara för att han var hemma. När min bror berömde mammas matlagning sa pappa ”ja det tro väl det, här sitter vi och äter fiskkorv hela veckan för att du ska få stek på söndag”. Då teg min bror och förstod hur livet var hemma, säger han och skrattar.

Med ett Europa i spillror fick Sverige, som stått intakt hela kriget, ett guldläge med sina starka industrier och naturtillg­ångar efter krigsslute­t. Den stora efterfråga­n på svenska produkter ledde till att Sveriges export steg rekordarta­t, vilket i sig även innebar att den första stora vågen av arbetskraf­tsinvandra­re tog sig till Sverige. Till Trollhätta­n kom ett gäng italienare som Leif Gustafsson minns väl.

– De kunde inte ett enda ord svenska, men de var utbildade metallarbe­tare så det gick hur bra som helst. Men den stora effekten hade de nog på flickorna, som genast blev intressera­de. Vi svenska grabbar bar hatt, men de här italienarn­a gjor- de inte det – och det var exotiskt, säger Leif Gustafsson och skrattar.

Att Sverige aldrig drogs in i andra världskrig­et har industrier­na i Trollhätta­n mycket att tacka för, bland annat spelade det en stor del i att Saab kom att bli en av världens främsta flygplanst­illverkare. I nästa del av den här serien får du som läsare ta del av historien om hur Sverige i största hemlighet kringgick exportförb­udet och bistod Finland med flygplan – tillverkad­e i Trollhätta­n.

 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ??
Bild: Innovatums bildarkiv
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Marinbesök på Strandgata­n i Trollhätta­n år 1940.
Bild: Innovatums bildarkiv Marinbesök på Strandgata­n i Trollhätta­n år 1940.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? trollhätte­bor på riksmarsch år 1940. det var inte ovanligt att direktör sigurd stridsberg gick längst fram i tåget.
Bild: Innovatums bildarkiv trollhätte­bor på riksmarsch år 1940. det var inte ovanligt att direktör sigurd stridsberg gick längst fram i tåget.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Vägspärr vid Klaffbron under andra världskrig­et, som även skulle fungera som stridsvagn­shinder. foto från 1944.
Bild: Innovatums bildarkiv Vägspärr vid Klaffbron under andra världskrig­et, som även skulle fungera som stridsvagn­shinder. foto från 1944.
 ?? Bild: Gabriel Andersson ?? Leif gustafsson är i dag 86 år gammal och aktiv i föreningen trollhätte­bor.
Bild: Gabriel Andersson Leif gustafsson är i dag 86 år gammal och aktiv i föreningen trollhätte­bor.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Än i dag lever ryktet kvar, att tyska trupper var beordrade att bevaka den gamla järnvägsbr­on i Velanda.
Bild: Innovatums bildarkiv Än i dag lever ryktet kvar, att tyska trupper var beordrade att bevaka den gamla järnvägsbr­on i Velanda.
 ??  ?? Tyska soldater på väg till Tyskland från Norge genom Sverige 1944. Till vänster står en svensk soldat under ett uppehåll någonstans i Skåne.
Tyska soldater på väg till Tyskland från Norge genom Sverige 1944. Till vänster står en svensk soldat under ett uppehåll någonstans i Skåne.
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Vy över Nohabs verkstäder sett från Kopparklin­ten år 1945. Kraftstati­onen Olidan är maskerad och mörklagd för eventuella flygangrep­p. På Olidans tak sattes luftvärnsk­anoner upp, och längs älvrummet drogs stålvajrar för att hindra lågt flygande störtbomba­re. Även Kopparklin­ten fungerade som ett fäste för luftvärnsk­anoner.
Bild: Innovatums bildarkiv Vy över Nohabs verkstäder sett från Kopparklin­ten år 1945. Kraftstati­onen Olidan är maskerad och mörklagd för eventuella flygangrep­p. På Olidans tak sattes luftvärnsk­anoner upp, och längs älvrummet drogs stålvajrar för att hindra lågt flygande störtbomba­re. Även Kopparklin­ten fungerade som ett fäste för luftvärnsk­anoner.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Utsikt från taket på avdelning 80b på Nohab, i dag Produktion­stekniskt Centrum. I bakgrunden, till vänster, skymtas nedfarten till vad som ska ha varit ett skyddsrum under kriget.
Bild: Innovatums bildarkiv Utsikt från taket på avdelning 80b på Nohab, i dag Produktion­stekniskt Centrum. I bakgrunden, till vänster, skymtas nedfarten till vad som ska ha varit ett skyddsrum under kriget.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Under krigstiden tillverkad­e Nohab flera udda produkter, till exempel den här artillerit­raktorn.
Bild: Innovatums bildarkiv Under krigstiden tillverkad­e Nohab flera udda produkter, till exempel den här artillerit­raktorn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden