Ttela

100 år gammal kyrka till salu

- Isabella Persson isaper@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Den lilla missionsky­rkan i Hasteröd, Lilla Edet ligger ute till försäljnin­g. Intresset har varit stort och mäklaren Niclas Grönvall räknar med att få hålla flera visningar.

Sex flickor mellan 14–18 år skulle flytta in på behandling­shemmet på Orust. Detta som ett led i att få ungdomarna på rätt bana igen. Över 70 boende i området har skrivit på en protestlis­ta mot hemmet. I natt totalförst­ördes hela huset i en brand.

Natten till måndag bröt en omfattande brand ut i en villa i Myckleby på Orust. Räddningst­jänst, polis och ambulans var på plats. Ingen person fanns i huset och branden kunde släckas under måndag förmiddag. Men då hade det hunnit bli stora skador på huset.

Huset som brann skulle visa sig vara det hus som Bohuslänin­gen skrivit om tidigare. Nämligen det kritiserad­e behandling­shemmet som skulle öppna för unga flickor med psykosocia­la problem.

– Det är helt förstört men tack och lov var det inga ungdomar där, säger Linda Johansson, verksamhet­schef för behandling­shemmet.

Behandling­shemmet drivs av en privat aktör och har upptagning från hela Sverige. De var precis i startgropa­rna att komma igång och inväntade bara ett startbeske­d. Men branden ändrade förutsättn­ingarna för verksamhet­en och personalen.

– Det känns väldigt sorgligt. Vi hann inte ens öppna innan det här hände. Jag vet ingenting om vad som hänt utan vi får vänta och se vad som händer, säger Linda Johansson.

Etablering­en av hemmet har väckt starka känslor bland de boende i området. Kommunen har mottagit omfattande protester i samband med att miljö- och byggnadsnä­mnden beviljade verksamhet­ens ansökan om att få starta behandling­shemmet för cirka två veckor sedan.

Inför beslutet fick kommunen motta en protestlis­ta med över 70 namn från grannar och boende i området som vittnar om oro. Bohuslänin­gen har pratat med en av de boende som vill vara anonym. Du har skrivit på protestlis­tan. Vad är det du är orolig för?

– Man blir orolig för skadegörel­se, inbrott eller att man till och med själv ska råka illa ut, säger en boende i området.

Catharina Bråkenhiel­m (S), kommunstyr­elsens ordförande i Orust kommun, har mottagit mejl och samtal från människor som varit kritiska till boendet.

– Människor har varit oroliga och velat få reda på vad som väntar, vissa av mejlen har inte varit så trevliga, säger hon.

Bråkenhiel­m vill inte göra några antaganden om vad som kunnat orsaka branden men hon är tydlig med hur hon ser på händelsen.

– Jag är ledsen och besviken. När det börjar brinna i anknytning till det som har varit så blir jag upprörd såklart och det är ytterligar­e ett bevis på att dessa tjejer inte är välkomna, säger Catharina Bråkenhiel­m.

Polisen har inlett en teknisk undersökni­ng och händelsen rubriceras i nuläget som mordbrand. Hur ser polisen på att det förekommit mycket protester mot boendet?

– Vi lägger ingen bedömning i det utan vi utreder branden likt alla händelser, säger Stefan Gustafsson.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Natten till måndag började en villa att brinna på Orust. Det visade sig vara det hus där det omdiskuter­ade behandling­shemmet som bara var veckor i från att starta i gång sin verksamhet.
Bild: Lasse Edwartz Natten till måndag började en villa att brinna på Orust. Det visade sig vara det hus där det omdiskuter­ade behandling­shemmet som bara var veckor i från att starta i gång sin verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden