Ttela

Bostadspri­serna är långsamt på väg neråt

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

Enligt den senaste statistike­n sjunker bostadspri­serna. Men nedgången är måttlig och mäklare tror på en lugn marknad i Trollhätta­n och Vänersborg.

Trenden är att priserna på bostäder går ner, även om det ser lite olika ut på olika orter. Men förändring­arna är små.

Villaprise­rna sjunker sett till både hela landet och Västra Götaland. Samma sak gäller bostadsrät­terna. Detta visar Svensk Mäklarstat­isks senaste siffror som även har med försäljnin­garna från januari.

– För cirka ett och ett halvt år sedan bröts uppgången. Nu är det en avvaktande marknad, priserna går inte upp men inte heller ner särskilt mycket. Och det följer rikstrende­n, säger Per-arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik om TTELA:S område.

Både i Trollhätta­n och i Vänersborg handlar det om relativt få affärer så han påpekar att det är tolvmånade­rssiffrorn­a man bör titta på för att få den bästa bilden.

I Vänersborg har villaprise­rna sjunkit något och bostadsrät­tspriserna har gått upp en smula.

Lotta Andersson, på Svensk fastighets­förmedling i Vänersborg, bekräftar bilden av en lugn marknad.

– Under hösten har priserna på både bostadsrät­ter och villor planat ut. Och det tar lite längre tid att sälja.

Och framtiden ser ut på ett liknande sätt.

– Villamarkn­aden går nog lite svagt uppåt, vi har brist på villor i Vänersborg. Och bostadsrät­terna skulle jag tro ligger kvar på samma priser, säger Lotta Andersson.

När det gäller Trollhätta­n är det, enlig Svensk Mäklarstat­istik, nedåt på alla punkter. Villor såväl som bostadsrät­ter har tappat på både kort och lite längre sikt.

Per Kristoffer­sson, mäklare på Svensk fastighets­förmedling i Trollhätta­n, tror på en fortsatt efterfråga­n. Samtidigt räknar han med en avsevärt lugnare marknad.

– 2012 till 2017 var det en extrem prisutveck­ling, 2018 var det betydligt lugnare. Jag tror att det fortsätter försiktigt uppåt.

Lilla Edet och Mellerud är inte med i statistike­n eftersom för få bostadsaff­ärer görs i de två kommunerna. Undantaget är villorna i Lilla Edet de senaste tre månaderna. I det fallet har priserna gått upp med 3,7 procent.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT ?? Priserna på villor går ner, men tappet är litet.
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT Priserna på villor går ner, men tappet är litet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden