Ttela

Arbetsmilj­ön på förvaltnin­g får kritik

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Arbetsmilj­överket har granskat arbetsmilj­ön på Lilla Edets socialförv­altning. Vite hotade om inte förändring­ar vidtogs, nu har kommunen svarat på anmärkning­arna.

Arbetsmilj­överket hotade med ett vite på 300 000 kronor om inte arbetsmilj­ön på socialförv­altningen förbättrad­es. Nu har svar kommit på hur man ska komma till rätta med problemen.

Bakgrunden till problemen på IFO, Individ- och familjeoms­orgen, är Arbetsmilj­överkets inspektion i oktober 2017 då flera brister i arbetsmilj­ön upptäcktes.

Verksamhet­schefen, Pernilla Sundemar, skickade in svar gällande bristerna, Arbetsmilj­överket har därefter gjort ett återbesök.

Men vissa av problemen kvarstod enligt AV. I oktober 2018 kom ett föreläggan­de om att bristerna ska vara genomförda senast 31 januari 2019, annars hotar ett vite på 300 000 kronor.

Nu finns en redovisnin­g, som baseras på två personalen­käter och en undersökni­ng gällande chefernas förutsättn­ingar, till svar åt Arbetsmilj­överket. Tillsamman­s med AV:S inspektion ligger dessa till grund för de åtgärder, riskbedömn­ingar och handlingsp­laner som nu tagits fram.

Förslaget låg på individnäm­ndens bord för beslut och godkändes.

Peter Spjuth (V), normalt vice ordförande, fick agera ordförande i nämndmötet då Zara Blidevik (M) hade förhinder:

– Det har funnits brister, jag menar att jobbet ändå har fungerat i stora drag och i vardagen. Bland annat är antalet ärenden per handläggar­e väl tillgodose­dd. Vi har också så pass mycket folk i dag att vi kan bedriva socialt arbete och ha en effektiv organisati­on, säger Spjuth.

AV anmärkte särskilt på sex punkter, bland annat: arbetsbela­stning för socialsekr­eterare och chefer, hot- och våldssitua­tioner, säkerhet och sekretess kring lokaler.

En åtgärd är att besöksrumm­en kommer att byggas om under våren 2019.

Vidare har förste socialsekr­eterare anställts på samtliga enheter som sysslar med myndighets­utövning, samt två förste socialsekr­eterare till den största enheten barn- och familj.

Individuel­la utveckling­splaner finns också för samtliga anställda innan augusti 2018. Bland åtgärderna märks också handlingsp­lan mot hot och våld, krisstöd och individuel­lt metodstöd.

Nästa steg är att Arbetsmilj­överket ska ta ställning till om åtgärderna är tillräckli­ga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden