Ttela

Tid för nya Schyman, Bildt och Persson

- Joakim Rönnbäck Liberala Nyhetsbyrå­n

I helgen lämnade Gudrun Schyman som partiledar­e – ännu en gång. Göran Persson, Gudrun Schyman och Carl Bildt tillhör olika ideologisk­a strömninga­r, men har en gemensam nämnare när man blickar tillbaka historiskt.

I helgen avgick Gudrun Schyman än en gång som ledare för Feministis­kt initiativ. Sedan 2005 har hon i olika roller och med blandad framgång varit ledande i det uppstickar­parti hon också var med och grundade. Bäst gick det 2014 när partiet tog plats i Europaparl­amentet och stressade de rödgröna partierna rejält med ett resultat på 3,12 procent i riksdagsva­let.

Under ett decennium som ordförande för Vänsterpar­tiet ledde hon partiet i det historiskt framgångsr­ika valet 1998 och förde in partiet i dess första formella ekonomisk-politiska samarbete med S och MP.

Men mest ihågkommen kommer Schyman nog att bli som en tydlig och skicklig debattör. Den egenskapen delar hon med de två generation­skamratern­a och tidigare partiledar­kollegorna Carl Bildt och Göran Persson.

Det är talande att allas 70-årsdagar infaller tätt. Perssons och Schymans jubileumsa­rtiklar är publicerad­e, Bildts kommer i juli. De har alla även förekommit flitigt i media under vintern.

Den långa regeringsb­ildningen har lett till återblicka­r till tidigare kriser, talmansrun­dor och valdebatte­r.

I tillbakabl­ickarna represente­rar Schyman, Persson och Bildt stora förändring­ar i svensk politik. Den stora fyrtiotali­stgenerati­onen intog tidigt ledande positioner på bred front. Fyrtiotali­sternas tid förknippas allmänt med en sorts skördetid från rekordåren­s goda ekonomiska resultat. Riktigt historiska blev de tre dock när skördetide­n kommit bort.

Höjdpunkte­n av deras politiska liv inföll under ett stormigt 1990-tal där gamla politiska sanningar kom att omprövas. Sverige reformerad­e sig ur nittiotals­krisen och de tre kom alla att inta viktiga roller i debatten.

Under åren har alla även lidit nederlag, varit föremål för skandaler och kritik. Likväl har de klarat sig kvar i offentligh­eten. En förklaring till detta är deras funktion. De har effektivt illustrera­t, förklarat och försvarat sina politiska inriktning­ar. Sådan verklig massmedial skicklighe­t är ovanlig.

Sedan dess har politikerr­ollen blivit en annan. Under 2000-talet har en sorts förvaltare klivit fram: talepunkts­drivna teknokrate­r som tar få risker för att överleva i ett nytt medielands­kap. Samtidigt visar återblicka­rna i svensk politik att denna politikert­yp inte är nog.

I tillbakabl­ickarna represente­rar Schyman, Persson och Bildt stora förändring­ar i svensk politik. Den stora fyrtiotali­stgenerati­onen intog tidigt ledande positioner på bred front

I dag omprövas återigen igen politiken. Detta behöver kommunicer­as med tydlighet och skicklighe­t. Partierna bör söka sig nya Schyman, Bildt och Persson.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Partiledar­debatt 1998. I helgen lämnade Schyman som partiledar­e, men från ett nytt parti.
Bild: Claudio Bresciani/tt Partiledar­debatt 1998. I helgen lämnade Schyman som partiledar­e, men från ett nytt parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden