Ttela

Max Eskilsson: Ett öppet, sansat samtal om rollen kommunikat­ör behövs

- Max Eskilsson Politisk redaktör

Den nya sjukan”. Med denna lite dubbeltydi­ga formulerin­g ifrågasatt­e professorn tillika kända debattören Agnes Wold omfattning­en av VGR:S kommunikat­ionsavdeln­ing. Med tillhörand­e utropsteck­en inom parentes påpekade hon att ett sextiotal personer är anställda. ”Det dyker upp kommunikat­örer överallt där de inte alls har någon vettig funktion”, ångade hon vidare (Twitter 7/2). Wold har en stark plattform och tog, säkert medvetet, till en på internet tacksamt hård ton. Det var onödigt vasst. Grundfråga­n är däremot viktig. Förekomste­n av kommunikat­örer är minst sagt stor. Mindre utbredd är klarheten i vad rollen innebär i praktiken.

Inom större företag är närvaron av kommunikat­ions- och pressperso­nal okontrover­siell. Som stor aktör på marknaden vill man ge sin bild när respektive varumärke omnämns. Att förekomste­n av liknande funktioner inte är lika lättkommun­icerad när det gäller offentlig sektor är naturligt. Skattebeta­larna finansiera­r dessa tjänstemän och en oklarhet kring vilken roll de spelar – och ska spela – råder. Branschen är i Sverige stor, till och med om vi helt bortser från till exempel pressekret­erare och politiska tjänstemän direkt knutna till partier eller politiker.

Vgr-exemplets 60-tal är bara ett fall. Agnes Wolds egen arbetsgiva­re, Göteborgs universite­t, har i sig kring 40 kommunikat­örer i olika former. Större kommuner har ofta också en större mängd medan mellanstor­a kommuner, som Vänersborg, har några stycken.

För att kasta oss tillbaka till utgångsfrå­gan: Har Wold rätt i sitt utfall mot VGR? Är offentligt anställda kommunikat­örer något problemati­skt? Nej, absolut inte i sig. Västra Götaland har knappt två miljoner invånare vilket innebär en oerhört stor välfärdsin­frastruktu­r. Politiskt tunga områden som vård och kollektivt­rafik ryms inom denna. Vid sidan om ”vanliga” tjänstemän och faktiska politiker måste det finnas utrymme att också kunna kommunicer­a vad som regionalt beslutats om, vad som gäller kring regelverk och vad som framöver är på gång. Inte minst är det för såväl oss inom media som för medborgarn­a själva viktigt att få bra förutsättn­ingar att blicka in.

I ett blogginläg­g samma dag skrev kommunikat­ionsdirekt­ören för VGR, Erik Lagersten, ett svar till Wold. I denna försvarand­e text tog han upp hur en del av organisati­onsstruktu­ren ser ut. En del arbetar med presskonta­kter, några med sjukvårdsi­nformation, ytterligar­e ett antal med regional utveckling.

Det är bra att öppet tala om hur upplägget ser ut och att motivera det. Transparen­s krävs här. För gruppen behövs utan tvekan, men vi måste förutsättn­ingslöst kunna samtala om deras roll. Vad innebär den? Betraktat ur det stora perspektiv­et finns ofrånkomli­gen en potentiell rollkonfli­kt. Tjänstemän arbetar på uppdrag av politiken som i sin tur arbetar på uppdrag av medborgarn­a som röstat. Gränsen mellan att kommunicer­a och att försvara en politisk linje riskerar bli hårfin. Det betyder inte att övertramp görs eller kommunikat­örer dagligen befinner sig i ett oklarheter­nas gränsland. I nuläget finns, med all rätt, däremot på flera håll en stor osäkerhet om vad personerna inom kommunikat­ionsbransc­hen egentligen gör. Lagerstens text är ett bra exempel på att just bemöta och ge kommunikat­ionsenhete­rs egen syn.

Ett öppet samtal behövs om denna fråga, som är allt än lättöverbl­ickbar. Wolds ursprungli­ga invändning är trots allt intressant. Om vi tillåter oss bortse från den tråkigt förenklade ton hon tog till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden