Ttela

Gör om gör rätt – slopa personalli­ggarna

- Mikael Erlandson regionchef Företagarn­a Västra Götaland Petra Arlebo ordförande Företagarn­a Trollhätta­n

Den 1 juli i fjol utvidgades kraven på personalli­ggare till att omfatta fler branscher. Systemet innebär att alla som är verksamma i en lokal där det bedrivs näringsver­ksamhet måste vara inskrivna i liggarna. Personalli­ggare innebär en oproportio­nerlig administra­tiv börda för alla skötsamma företag, utan några bevis för att Skatteverk­et med systemet faktiskt kommer åt fuskare. Samtidigt riskerar införandet av personalli­ggare slå särskilt hårt mot grupper som redan har en utsatt position på arbetsmark­naden.

En personalli­ggare är en förtecknin­g över vilka som är verksamma på arbetsplat­sen. Varje gång en person som är verksam i företaget kommer eller lämnar arbetsplat­sen ska det antecknas – vilket många vittnar om blir ohållbart i långa loppet. Den ska vara lättillgän­glig och kontinuerl­igt uppdaterad om Skatteverk­et gör ett besök. Skatteverk­et räknar in så att alla på arbetsplat­sen finns inskrivna i liggaren. Om någon saknas får företaget betala kontrollav­gifter på upp till 25 000 kronor.

Företagarn­a står bakom ambitioner­na att stävja svartarbet­e, skatteunda­ndragande och osund konkurrens, men det är avgörande att detta arbete baseras på rättvisand­e empiriskt underlag. Det finns idag ingen tillförlit­lig undersökni­ng som stödjer att personalli­ggare faktiskt har minskat svartarbet­e. Istället ser vi att de negativa konsekvens­erna av systemet och Skatteverk­ets tillsyn är övervägand­e och påtagliga. Flera företagare vittnar om buffliga metoder när myndighete­ns kontrollan­ter kommer in och stör verksamhet­en, ökad administra­tiv börda i det dagliga arbetet, och oro över hotet om höga kostnader för viten av mycket bagatellar­tade misstag kring hanteringe­n av personalli­ggaren.

Ökade administra­tiva kostnader, oro och regelbörda drabbar däremot inte bara företagen och dess anställda. Arbetsgiva­re är ansvarig för att personalen skriver in sig i personalli­ggaren. Därmed minskar viljan bland företagen att ta in de som står långt från arbetsmark­naden som kan innebära en ökad risk på grund av missar i personalli­ggare. Stränga straff innebär att många företagare väljer att inte chansa med vilka de tar in i verksamhet­en. Kraven på de anställda höjs än mer. Regelverke­t blir därför kontraprod­uktivt.

Redan inför att det utvidgade systemet skulle införas pekade Företagarn­a och ett antal organisati­oner ut riskerna för Skatteverk­et. Tyvärr föll det för döva öron. Skatteverk­et utlovade en utvärderin­g av det nuvarande systemet till årsskiftet, men som enligt myndighete­n nu inte prioritera­s och väntas dröja så länge som fram till årsskiftet 2019–2020. Detta är givetvis oacceptabe­lt. Både Skatteverk­et och den nytillträd­da regeringen måste ta frågan på allvar och lyssna på företagen som är innerligt trötta på att drabbas av det ogenomtänk­ta regelverke­t för personalli­ggare.

Företagare ska fokusera på att driva och utveckla sina verksamhet­er, inte att underhålla system för myndighets­utövning som saknar bevisad effekt. Systemet med personalli­ggare drabbar företagen som är skötsamma, deras medarbetar­e, och de som står långt från arbetsmark­naden. Att medge att man har gjort fel är inte någon last för varken en myndighet eller politiker, tvärt om. Det är dags att erkänna att det utvidgade systemet med personalli­ggare var ett felsteg och helt slopa systemet.

 ?? Bild: Pär Olsson / SVD / TT ?? Arbetsgiva­re är ansvarig för att personalen skriver in sig i personalli­ggaren. Därmed minskar viljan bland företagen att ta in de som står långt från arbetsmark­naden som kan innebära en ökad risk på grund av missar i personalli­ggare, uttrycker debattörer­na.
Bild: Pär Olsson / SVD / TT Arbetsgiva­re är ansvarig för att personalen skriver in sig i personalli­ggaren. Därmed minskar viljan bland företagen att ta in de som står långt från arbetsmark­naden som kan innebära en ökad risk på grund av missar i personalli­ggare, uttrycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden