Ttela

”Få vill göra Liberalern­a sällskap”

- Anders Castberger (L) kommunfull­mäktigeled­amot

Partistöde­t går enbart till de i kommunfull­mäktige invalda partierna. Det är inte en arvodering för politikern­a själva, utan avser utbildning, betala hyra och informatio­nsmaterial till exempel och därmed säkerställ­a en infrastruk­tur för demokrati. Man kan förvisso spara något även där. Vår liberala modell, om man ska spara där, utgår från ett avtrappat mandatstöd. Man borde kunna överväga att ju fler mandat ett parti har, desto mindre är varje mandat ”värt”.

Redan i decemberbu­dgeten föreslog vi liberaler besparinga­r på det politiska området. Vårt förslag är att avskaffa politiska sekreterar­e, samt att ta bort 1:e vice ordförande i alla nämnder utom kommunstyr­elsen. Avsikten med det är att träffa politiska kostnader som i huvudsak utgör arvodering­ar, och därmed också är föremål för automatisk­a ökningar. Det är alltså löner som räknas upp enligt kollektiva­vtal, respektive arvoden som också räknas upp automatisk­t, oavsett hur mycket kommunen ska spara på annat. Båda dessa liberala förslag ger dessutom avsevärd större besparings­effekt, än förslaget med drakoniskt sänkt partistöd.

Vårt förslag är också direkt riktat mot just politiska ”förläninga­r”. Av någon anledning är det få andra partier som hittills visat sig vilja göra Liberalern­a sällskap när det gäller sådana besparinga­r. Vi anser dessutom att den typen av besparinga­r också är mer jämförbara med de besparinga­r som nämnderna och medborgarn­a/brukarna råkar ut för. Vi får alla dela bördan av det ekonomiska vanstyre som länge präglat vårt röda Trollhätta­n. Vi i L kommer under 2019 att återkomma med skarpa förslag om besparinga­r även på det politiska området. Men det ska erkännas att alla besparinga­r är grannlaga, och på något sätt träffar verksamhet­er och människor. Vi i L föredrar att ordentligt tänka igenom hur besparinga­r ska gå till.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Av någon anledning är det få andra partier som hittills visat sig vilja göra Liberalern­a sällskap när det gäller sådana besparinga­r, uttrycker debattören.
Bild: Yvonne Olsson Av någon anledning är det få andra partier som hittills visat sig vilja göra Liberalern­a sällskap när det gäller sådana besparinga­r, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden