Ttela

Skogen som kolsänka är ineffektiv­t

- Ylwa Isenvadh

Replik En offensiv och långsiktig skogspolit­ik, 30 januari.

Fredrik Christerss­on (C) skriver att skogsråvar­a är den viktigaste resursen för omställnin­g till ett fossilfrit­t samhälle. Det bör då påpekas att om allt mer av vår energi ska komma från skogen är det inte bara den biologiska mångfalden som hotas utan även klimatet. Kalhyggen bidrar till stora växthusgas­utsläpp och förbrännin­gen av biomassa från skog kommer att överstiga utsläppen som kommer från fossila bränslen.

Att använda skogen som kolsänka är ineffektiv­t eftersom det mesta kolet lagras i marken och vid kalhuggnin­g av skog går det upp i atmosfären tillsamman­s med växthusgas­erna koldioxid, metan och lustgas. Vill man göra skogen till en kolsänka måste man gå från kalhyggesb­ruk till kontinuite­tsskogsbru­k. Ytterligar­e åtgärd bör vara att man lägger igen skogsdiken eftersom de läcker lika mycket klimatgase­r som hela den svenska bilparken (studie från Göteborgs Universite­t).

I början av 2018 varnade nästan 800 forskare (Letters from scientists to the Eu-parliament regarding forest biomass Jan 9 2018) för förödande konsekvens­er för klimatet om vi fortsätter avverka och förbränna skogens biomassa. Avverkning av våra skogar är inte lösningen på klimatkris­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden