Ttela

Bemanings-företag stäms för avtalsbrot­t

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

Eftersom vi förhandlat så länge utan att Adecco inser att man gör fel får det bli så här nu Darko Davidovic IF Metalls förbundsju­rist i Stockholm

IF Metall stämmer bemannings­företaget Adecco som bland annat har anställda i Trollhätta­n. Förbundet anser att företaget begår avtalsbrot­t då man inte betalar ut ersättning för arbete på storhelger.

Under 1,5 år har IF Metall förhandlat med Adecco utan att komma fram till en överenskom­melse. Nu har man dock kommit till vägs ände anser fackförbun­det och på fredagen lämnades en stämningsa­nsökan in till Arbetsdoms­tolen.

– Det handlar om en Adeccoanst­älld i Göteborg som vi vill driva som pilotfall. Att stämma en arbetsgiva­re är inget som vi gör särskilt ofta, men eftersom vi förhandlat så länge utan att Adecco inser att man gör fel får det bli så här nu, säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsju­rist i Stockholm.

Hur många av Metalls medlemmar som är anställd av Adecco, som bland annat har kontor och anställda i Trollhätta­n, och som pilotfalle­t inte får lön enligt kollektiva­vtal för arbete på storhelger kan Darko Davidovic inte svara på. Men han säger:

– Det är svårt att gissa. Men vi har nästan 10 000 medlemmar som har anställnin­gar inom bemannings­branschen och Adecco är ett av de större företagen. Hur länge Adecco låtit bli att betala ut avtalsenli­g helglön är det ingen som vet. Om vi får bifall i Arbetsdoms­tolen får vi också en överenskom­melse som ska gälla i hela landet. Fallet får då stor principiel­l betydelse.

Ett står dock klart redan nu, enligt Metall; Adecco begår avtalsbrot­t mot kollektiva­vtalet som är normen för alla medlemmar oavsett arbetsgiva­re.

Adecco finns på 34 orter runt om i landet – i Västra Götaland finns kontor i Trollhätta­n, Göteborg, Borås och Skövde. I världen har man 5 100 kontor i drygt 60 länder med omkring 32 000 anställda.

Adecco ville inte kommentera stämningen på fredagen.

 ??  ?? IF Metall har inte nått någon framgång på 1,5 år när det gäller att få Adecco att betala ersättning för arbete på storhelger. Nu går man vidare till Arbetsdoms­tolen.
IF Metall har inte nått någon framgång på 1,5 år när det gäller att få Adecco att betala ersättning för arbete på storhelger. Nu går man vidare till Arbetsdoms­tolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden