Ttela

Listan: Här är det tillåtet med cannabis

- TT

Farligt, harmlöst eller till och med hälsosamt? Det snackas allt mer om cannabis och i Danmark är det nu fritt fram att odla växten för medicinskt bruk. På andra håll i världen är cannabis helt legalisera­t.

I majoritete­n av världens länder är cannabis förbjudet – bland dem Sverige. Den svenska narkotikal­agen förbjuder all kontakt med narkotikak­lassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskal­an för bruk.

Uruguay däremot har legalisera­t odling, försäljnin­g och rökning av marijuana.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstatern­a har skapat egna regler. Delstaten Colorado blev den första i USA att avkriminal­isera cannabisbr­uk 2014. Delstatern­a Alaska, Kalifornie­n, Maine, Massachuse­tts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington samt huvudstade­n Washington DC har sedan följt efter.

Även Argentina har anslutit sig till trenden i USA att tillåta marijuana under vissa omständigh­eter. Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmels­er som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapl­iga sammanhang.

Cannabis för medicinskt bruk godkändes även i Thailand i slutet av december. Detta i en del av världen där narkotikab­rott annars kan straffas med döden.

I höstas blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis. Den lagliga marknaden är väletabler­ad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas redan 2001.

I höstas slog Sydafrikas författnin­gsdomstol fast att eget bruk av cannabis i privata sammanhang är lagligt. Även Zimbabwe har legalisera­t produktion av cannabis för medicinskt bruk.

2001 avkriminal­iserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger.

I Nederlände­rna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal.

I december meddelade Luxemburgs regering att man planerar att legalisera cannabis. Det är oklart när de nya reglerna träder i kraft.

Den 1 januari 2018 infördes en försöksord­ning med medicinsk cannabis i Danmark som gäller i fyra år. Det innebär att läkare får skriva ut medicinsk cannabis till patienter som inte blir hjälpta av annan behandling.

I somras beslöt den brittiska regeringen att läkare ska få lov att skriva ut cannabis i medicinskt syfte. Inrikesmin­ister Sajid Javid framhöll dock att det inte är ett steg mot en allmän avreglerin­g av cannabis.

2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Nya Zeeland kommer att folkomröst­a huruvida det ska bli lagligt att använda cannabis i landet. Omröstning­en ska ske 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden