Ttela

Barn behöver få veta vad som har hänt

- Lina Norman livsstil@gp.se

Det är inte ovanligt att man som vuxen vill skydda ett barn som är i sorg – men barnet behöver få veta vad som hänt och få vara delaktig. – Det är viktigt att uttrycka sig tydligt kring att någon dött, alltså använda ord som barnet förstår, säger psykolog Anna Vikgren på Rädda barnen.

När ett barn är i sorg på grund av ett dödsfall är det viktigt att berätta varför personen dött, utan att gå in på för mycket detaljer, det menar Anna Vikgren, legitimera­d psykolog och psykoterap­eut som arbetar på Rädda barnens Centrum för stöd och behandling, region Väst.

– Det bästa är att följa barnets frågor, och ta hänsyn till ålder och mognadsniv­å hos barnet. Använd heller inga omskrivnin­gar som ”hon har lämnat oss, han har somnat in”.

Anna Vikgren förklarar vidare att barn ofta går in och ut ur sorgen.

– Vid ena tillfället kan barnet bete sig och leka precis som vanligt för att senare bli helt förtvivlat. Barn kan ibland dessutom känna skuld över att de varit glada fastän någon dött. Det är därför bra att förmedla till barnet att det är helt normalt att inte sörja hela tiden.

Precis som vuxna reagerar barn som är i sorg olika. De kan bli ledsna, arga, få ont i magen, bråka med kompisar och drömma mardrömmar. Vad är viktigt att tänka på, som vuxen i närheten av ett barn som är i sorg?

– Låt barnet sörja, och om man själv är berörd av dödsfallet tillåta sig att sörja framför barnet, men också förmedla att detta är normalt och berätta varför man gråter, och att det kommer gå över. Det är även bra att försöka ha vanliga rutiner hemma men samtidigt släppa på vissa krav, till exempel att barnet går i skolan om det fungerar men kanske att man inte håller hårt på läxläsning. Hur hjälper man bäst ett barn att ta sig igenom sorgen?

– Det viktiga är att finnas för barnet och vara uppmärksam på barnets reaktioner och frågor. Vidare att låta barnet prata om den döda om barnet önskar och själv fortsätta prata om den som dött för att det ska vara talbart. Det kan också vara bra att besöka en grav eller dylikt tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden