Ttela

Färre depression­er bland 70-åringar

- Micke Larsson/tt

Färre 70-åringar än tidigare är deprimerad­e. Minskninge­n är tydligast bland kvinnor, som dock ännu har något fler depression­er än män. Ökad välfärd, bättre vård och uppluckrad­e könsroller ses som några orsaker till den positiva trenden.

Resultaten ingår i den senaste stora studien av 70-åringar som gjorts vid Göteborgs universite­t, med 1 200 deltagare.

– Det går lite emot trenden i yngre åldersgrup­per, där depression­erna ökar, säger Therese Rydberg Sterner, som forskar om åldrande och hälsa.

I studier av tidigare generation­er 70-åringar har cirka tolv procent av kvinnorna och sju–åtta procent av männen varit deprimerad­e. Nu har andelen sjunkit med några procentenh­eter, och mest bland kvinnorna, enligt preliminär­a resultat från den senaste studien.

Förbättrin­gar i samhället, och ökad medvetenhe­t som får fler att söka hjälp, ses som sannolika orsaker till att depression­erna minskat.

Men varför minskar skillnaden mellan män och kvinnor? Forskarna i Göteborg söker svar i våra könsroller, och har kommit en bit på vägen.

Vissa personliga egenskaper som traditione­llt förknippas med en feminin eller maskulin könsroll tycks påverka risken för depression.

Bland personer som är ängsliga, har grubblande personligh­et eller tvivlar på den egna förmågan – allt förknippat med feminin personligh­et – är depression­erna flera.

– Man kan tycka att det är självklart. Men den vetenskapl­iga litteratur­en verkar ha en stor kunskapslu­cka om äldre personer, könsroller och depression, säger Therese Rydberg Sterner.

Bland dem som tvivlar på den egna förmågan finns också en skillnad. Det är bara hos kvinnor man ser sambandet med fler depression­er. Männen verkar inte beröras, som grupp betraktade.

Personer med egenskapen ”god förmåga att lösa problem” har däremot färre depression­er än genomsnitt­et. Det är en egenskap som traditione­llt förknippas med maskulinit­et.

Äldreforsk­arna i Göteborg framhåller dock att man absolut inte vill stärka stereotype­r om kön.

– Egenskaper­na i sig själva är viktigare än att hänföra dem till en viss könsroll. Men vi vill undersöka hur biologiskt och socialt kön samspelar i risken för depression, säger Therese Rydberg Sterner.

Vilka personliga egenskaper varje deltagare i studien hade bedömdes genom att de fick svara på frågor, dels med en värdering av sig själva, dels om hur de skulle agera i olika situatione­r.

I nästa steg ska forskarna studera hur deltagarna­s sociala relationer, till exempel med anhöriga och vänner, påverkar förekomste­n av depression­er.

Den vetenskapl­iga litteratur­en verkar ha en stor kunskapslu­cka om äldre personer, könsroller och depression. Therese Rydberg Sterner forskare

Diagnosen om att vara deprimerad sattes av psykiatrik­er, efter att alla deltagare i studien intervjuat­s. De 70-åringar som bedömdes behöva hjälp har fått det.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Färre 70-åringar än tidigare är deprimerad­e, trots att trenden i andra åldersgrup­per går åt motsatt håll. Högre välfärd och ökad medvetenhe­t, som får fler att söka hjälp, ses som troliga orsaker till den positiva utveckling­en bland äldre. Arkivbild.
Bild: Pontus Lundahl Färre 70-åringar än tidigare är deprimerad­e, trots att trenden i andra åldersgrup­per går åt motsatt håll. Högre välfärd och ökad medvetenhe­t, som får fler att söka hjälp, ses som troliga orsaker till den positiva utveckling­en bland äldre. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden