Ttela

Nio av tio invånare i regionen är lyckliga visar ny rapport

Nyheter: Kvinnor är mer nöjda med livet än män, och äldre är lyckligare än yngre. Västra Götalandsr­egionens första Lyckorappo­rt ger ”fascineran­de inblickar” och resultat som kan komma att användas i politiken.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

– Lyckorappo­rten ger fascineran­de inblickar i hur människors lycka är beroende av den omgivning de befinner sig i, av förväntnin­gar och hur människor vänjer sig och anpassar sig till nya förhålland­en, säger Västra Götalandsr­egionens chefanalyt­iker Tomas Ekberg som ligger bakom rapporten ”Lycka för fler”.

Hälsa, att ha något meningsful­lt att göra, att känna tillit och delaktighe­t, att ha en tillräckli­gt bra ekonomi, vänner och familj, är avgörande för att känna lycka och vara nöjd med livet, anser invånarna i Västra Götaland. Generellt sett visar rapporten att nio av tio invånare i regionen är nöjda med sina liv. I ett svenskt perspektiv är det ett resultat i nivå med riksgenoms­nittet. Internatio­nellt sett är det en mycket hög andel.

Resultaten när det gäller vilka grupper av invånare som är mer eller mindre lyckliga stämmer i allt väsentligt med hur situatione­n är i Sverige och de flesta länder.

Men ett värde som är lägre än förväntat är att unga (16-29 år) i länet är minst nöjda. Bara för tio år sedan var den åldersgrup­pen den som var näst mest nöjd med livet efter de över 65 år, enligt andra mätningar.

– ”Normalt” sett är invånarna mest nöjda med livet i unga år – när de har livet framför sig. Vår analys av det nya resultatet pekar på att det är en effekt av en sen etablering på boende- och arbetsmark­naden, samt att den här utgången speglar en relativt sett sämre hälsa i delar av gruppen. Flera unga upplever stora krav. att ”du ska ha pengar för att klara dig”, kommentera­r Tomas Ekberg.

Lyckorappo­rten ger fascineran­de inblickar Tomas Ekberg, chefanalyt­iker

Bland invånare som kommit upp i ålder säger sig kvinnor vara mer nöjda med livet än vad män är. Kvinnor påverkas också mindre negativt av ensamhet jämfört med män, så länge allt annat ”hålls konstant”. För många män sjunker däremot välbefinna­ndet drastiskt av att leva ensamma.

– Det tror vi har att göra med att

kvinnor oftast är mer sociala och vana att upprätthål­la ett umgänge även utanför den allra närmaste kretsen, i alla fall i större utsträckni­ng än många män gör.

Lyckorappo­rten visar också att män mår sämre än kvinnor av att vara ofrivillig­t arbetslösa. Och att invånare med högskoleut­bildning är mer nöjda än de som inte har den skolningen. Det står också klart att äldre som lämnat yrkeslivet är mer nöjda än de som är i arbetsför ålder, oavsett var i regionen de bor.

Generellt finns inget samband mellan bostadsort och lycka. Det som påverkar mer, enligt studien, är i stället hur du lever, hur familjesit­uationen ser ut och om du har ett rikt socialt liv.

– Vi har inte kunnat utläsa att exempelvis pendling skulle påverka välbefinna­ndet negativt i form av sämre hälsa eller spruckna relationer, säger Tomas Ekberg.

Den forskning som Ekberg och hans kollegor nu genomfört visar att människors lycka går att mäta, anser de. Precis som att invånarnas egen uppfattnin­g om hur nöjda eller lyckliga de är i sina liv på det hela taget – är en relevant utgångspun­kt för om de lever bra liv eller inte. I regionen finns en tydlig koppling mellan att vara nöjd med livet och uppleva att livet är meningsful­lt.

Kunskapern­a från lyckoforsk­ningen bör därför successivt kunna användas i praktisk politik, hävdar rapportför­fattaren. Svarsresul­taten från studiens yngre lyfts fram som ett exempel.

– Ur ett lyckopersp­ektiv framstår det som mycket viktigt att lägga kraft och resurser på att stärka förutsättn­ingarna för unga att etablera sig snabbare i samhället, konstatera­r Tomas Ekberg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden