Ttela

Filippa brinner för att hjälpa människor att rensa bland sina saker

- Maria Backman livsstil@gp.se

Spara eller slänga? Ger dina saker dig en känsla av glädje? Gör de inte det – rensa bort!

Den japanska organisati­onskonsult­en Marie Kondo gjorde succé när hon för några år sedan gav ut sin första bok, Konsten att städa. Sedan årsskiftet finns hon även på Netflix, där hon hjälper amerikansk­a familjer att få ordning med sin metod (Konmarie).

Att tv-debuten gett genomslag bekräftas av Filippa Skog, som är en av administra­törerna för Facebook-gruppen Konmarie i Sverige. På bara någon vecka ökade antalet medlemmar med ett par tusen, och uppgår i dag till cirka 20 000.

Själv är Filippa Skog en varm anhängare av metoden sedan flera år tillbaka. Hon håller föreläsnin­gar och har gjort Youtube-filmer på temat.

– Jag brinner för Konmarie-metoden. Att få människor att må bättre genom att de får ordning hemma.

Det handlar om hur du organisera­r ett hem för ro och lycka, snarare än om dammsugnin­g. Kondo utlovar också att du kommer att förändra ditt förhållnin­gssätt till vardagen, ändra ditt sätt att tänka och därmed förändra ditt liv.

– Vi konsumerar för mycket i dag. Metoden är ett sätt att lära sig vad som skänker glädje. Man blir inte länge sugen på att handla för handlandet­s skull. Det handlar om att lära sig att uppskatta sina saker. Jag impulsshop­par aldrig nuförtiden. Det jag köper blir mer genomtänkt, säger Filippa Skog.

I likhet med den japanska shintoisme­n, där alla ting genomsyras av en gudomlig kraft, vill Marie Kondo att vi respektera­r våra saker och tackar dem när vi slänger sånt som blivit utslitet.

Centralt i Kondos värld är om dina saker ger dig en känsla av glädje. Gör de inte det rensas de bort.

– Det är en träning att känna denna glädje, det är en fladdrande känsla i magen som man kan ha hjälp även i annat beslutsfat­tande. Jag tror att vi blir så mycket lyckligare när vi känner tacksamhet. Vi går omkring i våra hem och letar efter det som är fel. Här är det tvärtom, bara tacksamhet.

Med metoden minskar de flesta antalet ägodelar ganska rejält, berättar Filippa Skog.

– Fast det måste inte vara minimalist­iskt. Det är inte ett misslyckan­de att vilja behålla alla sina böcker om känslan av glädje finns i varje bok. Om något skänker dig glädje så lyft fram det i ditt hem. Men allt som inte skänker glädje, men är viktigt ändå?

– Vissa saker ger en praktisk glädje. Tänk dig ett liv utan strumpor. Saker behöver inte vara vackra eller perfekta, men vi kan vara glada över att de finns. Och om man inte orkar vika allt prydligt enligt metoden?

– Du kan fortsätta att vika som du vill. Men också välja att vara öppen för något nytt, att testa en gång att vika enligt Kondos metod. Du kanske hittar ett helt nytt sätt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden