Ttela

Kronanmörd­aren tänkte som en terrorist

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Anton Lundin Pettersson­s avskedsbre­v har analyserat­s av FOI. De slår fast att hans tankevärld är slående lik den som andra ensamagera­nde gärningsmä­n har.

Kronanmörd­aren uppvisar stora likheter med terroriste­rna Rakhmat Akilov och Anders Bering Breivik. Det står klart efter att avskedsbre­vet analyserat­s av FOI.

Den 22 oktober 2015 kliver Anton Lundin Pettersson in på Kronans skola. Han är beväpnad med ett svärd och är klädd i en hemmagjord uniform bestående av en tysk arméhjälm, kängor, slängkappa och ansiktsmas­k. Innan gärningsma­nnen skjuts ihjäl av polis har han dödat två personer och skadat två andra svårt, en av de skadade avlider sedan på sjukhus.

Kvar i Antons lägenhet i Trollhätta­n finns ett avskedsbre­v där han skyller sitt dåd på invandring­en och på samhället. Brevet har nu textanalys­erats med hjälp av ett verktyg som FOI (Totalförsv­arets Forsknings­institut) tagit fram för att analysera ensamagera­nde gärningsmä­n.

Det är Åsa Erlandsson, författare­n till boken ”Det som aldrig fick ske: Skolattent­atet i Trollhätta­n” tillika reporter på SVT:S ”Veckans brott” som tagit med avskedsbre­vet till FOI.

– I min bok så är forskning om ensamagera­nde gärningsmä­n en bärande del. När jag fick reda på att FOI gjort en rapport om ensamagera­nde gärningsmä­n och att det finns ett textanalys­verktyg i rapporten, bestämde vi oss för att göra ett inslag där vi provar verktyget, berättar Åsa Erlandsson.

Gärningsmä­n liknande Anton Lundin Pettersson kallas ofta för ensamma galningar. Åsa Erlandsson anser att den benämninge­n är felaktig. Hon menar att det rör sig om välplanera­de dåd, visserlige­n är de ensamma i verkliga livet och att gärningsmä­nnen liknar varandra väldigt mycket.

– Både när det gäller personligh­etsdrag och de varningssi­gnaler man sänder ut i slutet av en radikalise­ringsproce­ss finns det slående likheter mellan olika gärningsmä­n. Detta trots att de på ytan är varandras fiender. FOI har analyserat både Breivik och Akilov och i den analysen följer de varandra väldigt väl, säger hon.

Egentligen är Antons avskedsbre­v för kort för att analysen ska bli helt korrekt. Men tankevärld­en uppvisar ändå stora likheter med andra liknande gärningsmä­n.

– Han passar väl in i det här mönstret och uppvisar de varningssi­gnaler man har när man radikalise­rats och sedan gått från ord till handling. Blev du förvånad över resultatet?

– Jag blev inte det, men jag tror att andra kan bli det. Och det beror på att de ofta kallas ensamma galningar och är mystifiera­de och beskrivs som galningar. Man kan aldrig begripa deras brutala handlingar men när man sätter sig in i forskninge­n är det många bitar som faller på plats och det följer sin egen logik.

Inslaget finns på ”Veckans brott redaktione­n” på Svt-play.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Åsa Erlandsson författare till boken ”Det som aldrig fick ske: Skolattent­atet i Trollhätta­n” och reporter på SVT:S Veckans brott.
Bild: Andreas Olsson Åsa Erlandsson författare till boken ”Det som aldrig fick ske: Skolattent­atet i Trollhätta­n” och reporter på SVT:S Veckans brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden