Ttela

Inget lönelyft för poliser med nya regeringen?

- Johan Forssell (M) Rättspolit­isk talesperso­n Camilla Waltersson Grönvall (M) Riksdagsle­damot från Lilla Edet Johan Hultberg (M) Riksdagsle­damot från Fjällbacka

Flera åtgärder behövs för att det ska bli mer attraktivt att arbeta som polis i Sverige. Rimliga löner är en viktig dellösning. Därför är det anmärkning­svärt att regeringen tvekar att genomföra det lönelyft för Sveriges poliser som riksdagen har beslutat om.

Brottsligh­et är ett stort problem på så många sätt. Brottsoffe­r får, i vissa fall, sina liv förändrade för gott. I spåren av brottsligh­et följer otrygghet. Vi ska ha ett starkt rättsväsen­de som står rustat mot brottsligh­eten. Rapporter om att polisen inte hinner med att utreda brott och om att anmälninga­r läggs på hög är lika allvarligt som oacceptabe­lt.

Det är tydligt att regeringen Löfvéns otillräckl­iga satsningar på Polismyndi­gheten har lett till omfattande problem. Det råder idag akut brist på poliser, både i städerna och på landsbygde­n. Gäng brottsligh­eten breder ut sig. Risken att upptäckas för den som begår brott är alldeles för låg.

Under 2014-2018 höjde Stefan Löfvéns regering skatten med 60 miljarder kronor och ökade utgifterna med 100 miljarder kronor. Trots det har antalet poliser i Sverige inte ökat. Detta trots den kraftiga befolkning­sökning vi har haft på senare år. Om höjda skatter var lösningen på Sveriges problem, så hade vi inte haft några problem. Politiken måste visa sig förmögen att prioritera och använda pengarna på rätt saker.

För att behålla erfarna poliser och locka fler nya poliser till yrket är det för Moderatern­a uppenbart att polislöner­na måste höjas. Konkurrens­kraftiga löner är av stor vikt för att lösa polisbrist­en. Hela 48 poliser slutade i januari månad av andra skäl än pension, enligt nya siffror från Polisförbu­ndet. Hälften var yngre än 40 år. Det är alltså personer som valt att utbilda sig till polis, men som lämnar yrket i förväg. Dåliga arbetsförh­ållanden och löneläget är två orsaker till avhoppen.

Mot denna bakgrund gör Moderatern­a och Kristdemok­raterna en särskild satsning på höjda löner för Sveriges poliser i 2019 års budget. Det handlar om en genomsnitt­lig höjning på cirka 3 000 kronor per polis som mål. Det rör sig om öronmärkta pengar som ska användas till höjda polislöner utöver sedvanlig löneförhan­dling. Vårt förslag om särskilt lönelyft vanns riksdagens stöd i budgetomrö­stningen. Men det är nu ytterst osäkert om det särskilda lönelyftet för landets poliser blir verklighet. Uttalanden från inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) tyder på motsatsen. Detta trots att det inte är upp till regeringen att själv välja vilka delar av budgeten som ska genomföras.

Förutom att tillföra ökade resurser till Polismyndi­gheten stärker Moderatern­a och Kristdemok­raterna även Åklagarmyn­digheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvå­rden och Tullverket. Det gör vi för att för att hela rättsväsen­det ska fungera effektivt och vara rätt dimensione­rad i förhålland­e till sin uppgift. Satsningen på fler poliser medför att ärendemäng­den kan väntas öka hos rättsväsen­dets övriga myndighete­r, när fler brott upptäcks och utreds.

Det är oroväckand­e att regeringen tvekar om att genomföra det särskilda lönelyftet för Sveriges poliser som Sveriges riksdag beslutat om. Det är en viktig dellösning i arbetet med att göra polisyrket mer attraktivt. Ytterst handlar det om att säkerställ­a att det finns ett rimligt antal poliser i syfte att öka tryggheten och minska brottsligh­eten i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden