Ttela

USA hotar med tuffare sanktioner mot Iran

- Sofia Eriksson/tt

Förhoppnin­gen var att samla stöd för en enad front mot Iran. Men Mellanöste­rnmötet i Polen tycks snarare bidra till att fördjupa schismen mellan USA och EU. Vicepresid­ent Mike Pence anklagar sina europeiska allierade för att försöka bryta sanktioner­na mot Teheran.

Representa­nter från omkring 60 länder har under två dagar samlats i Warszawa. Den polska huvudstade­n har stått värd för ett möte om Mellanöste­rn, där Irans ”destabilis­erande inflytande” varit en av de stora frågorna på dagordning­en.

Bakom inbjudan står USA, som vill samla stöd för en hårdare linje mot landet. Men tunga Eu-länder som Tyskland och Frankrike skickade inga toppdiplom­ater och Storbritan­niens utrikesmin­ister Jeremy Hunt lämnade mötet innan torsdagens avslutande huvudnumme­r. Den skrala uppslutnin­gen på toppnivå belyser oenigheten mellan Washington DC och Bryssel när det gäller Iran.

President Donald Trump har dragit USA ur kärnenergi­avtalet med Teheran medan EU är fast beslutet om att hålla fast vid överenskom­melsen. Även om många europeiska länder delar oron kring Irans agerande, anser Bryssel också att avtalet fungerar och att Iran ensamt inte är roten till allt ont i regionen.

Vicepresid­ent Mike Pence varnade för att hårdare sanktioner kan vänta och uttryckte missnöje över att några av USA:S allierade försöker runda straffåtgä­rderna mot Teheran. Frankrike, Tyskland och Storbritan­nien har tagit initiativ till ett verktyg som ska öppna för europeiska företag att göra affärer med landet, trots sanktioner­na.

– Det är ett illa genomtänkt steg som enbart kommer att stärka Iran, försvaga EU och skapa en större distans mellan Europa och USA, sade Mike Pence i sitt tal, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

– Det har blivit dags för våra europeiska partner att dra sig ur kärnenergi­avtalet med Iran och förena sig med oss i den ekonomiska och diplomatis­ka press som är nödvändig för att ge det iranska folket, regionen och världen den fred, säkerhet och stabilitet som de förtjänar.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har i sin tur hyllat mötet i Polen som en historisk vändpunkt. Anledninge­n är att han anser att han har fått gehör från flera arabstater när det gäller sin hökaktiga inställnin­g till Iran.

Inga representa­nter från Iran hade bjudits in till mötet.

 ?? Bild: Michael Sohn/tt ?? USA:S vicepresid­ent Mike Pence (till höger) skakar hand med Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu.
Bild: Michael Sohn/tt USA:S vicepresid­ent Mike Pence (till höger) skakar hand med Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden