Ttela

Vårglad laxgryta och en semla som är en förklädd muffins

- Misan bjuder på härliga recept varje vecka.

Medan vännerna i Västerbott­en skickar bilder på meterhöga drivor och kämpar på med snöslunga och skovel för att göra vägen upp till huset framkomlig, hejar jag på mina spirande snödroppar och botaniska tulpaner som växer så det knakar i rabatten.

Hurra för att ljuset är på väg tillbaka! Plötsligt blev höstens och vinterns murriga grytor verkligen en aning malplacera­de – nu vill jag ha in färger i maten.

Upptäckten av att jag hade kvar en hel förpacknin­g saffran från när dottern och jag var i fjärran land för tre år sedan satte menyn – den här veckan får det bli en härligt gulknallig laxgryta med mycket fänkål, som är en av mina favoritgrö­nsaker.

Lite skärande och hackande är den mest tidskrävan­de arbetsinsa­tsen här – en laxgryta blir annars klar föredömlig­t kvickt.

Det är en rätt som man kan variera lite hur man vill. Ibland skär jag ner urkärnade tomater, annars några morötter – nu blev det potatis och fänkål som passar så fint ihop med lax. En slatt italienskt vitt slank med i såsen där jag annars valde att använda syrad grädde istället för vanlig.

Semmelvärl­den är en föränderli­g sådan. Det är alldeles galet vad många varianter det finns. Jag brukar göra minisemlor, som jag tycker är lagom stora, men så dök receptet på ”Mufflor” upp.

Mufflon är namnet på får med lustiga horn, mufflor är något så fiffigt som semlor gjorda av muffins. Från det man börjar vispa ägg och socker till dess de står färdigbaka­de i sina formar på köksbänken tar det ungefär 20 minuter. Sen måste de kallna innan man gröper ur, fyller med riven mandelmass­a och muffinsres­ter och kröner mästerverk­et med grädde och florsocker.

Ska man baka semlor på vetedeg (i ärligheten­s namn är det ju de som är godast…) är ju detta ett projekt som tar sin lilla tid, med tanke på att både deg och bullar måste ha sin tid under bakduken för att jäsa klart.

Då är muffinsvar­ianten en klockren lösning. Dessutom en kul sysselsätt­ning för lovlediga.

Se till att det finns muffinsfor­mar, grädde och mandelmass­a hemma och låt ungarna köra igång!

Check på den!

Mufflon är namnet på får med lustiga horn, mufflor är något så fiffigt som semlor gjorda av muffins.

 ?? Bild: Ullami Nyhuus ?? En härligt gul laxgryta känns fint nu när våren och ljuset börjar komma tillbaka.
Bild: Ullami Nyhuus En härligt gul laxgryta känns fint nu när våren och ljuset börjar komma tillbaka.
 ??  ?? Fänkål med sin smak av anis passar suveränt bra ihop med lax.
Fänkål med sin smak av anis passar suveränt bra ihop med lax.
 ??  ?? Fyller man formarna till 2/3 räcker smeten till 12 muffins.
Fyller man formarna till 2/3 räcker smeten till 12 muffins.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden