Ttela

Filip var hemmasitta­re hela högstadiet i Mellerud

Nyheter: Under hela högstadiet var Filip Brevik hemmasitta­re. Han fick inte det stöd och den hjälp han behövde, menar föräldrarn­a. ”Det är fruktansvä­rt att barn ska må dåligt på grund av att de inte får den hjälp de behöver”, säger Filips mamma, Sandra Ka

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

I låg- och mellanstad­iet gick Filip Brevik på Åsebro skola och där fungerade skolgången bra.

– Han fick den extrahjälp han behövde redan innan det slogs fast några diagnoser. När han skulle börja på högstadiet i Mellerud fick vi försäkring­ar av Rådaskolan att de var bekanta med problemati­ken och hade kunnig personal. Men min magkänsla sa mig redan då att något inte stämde, berättar Sandra Karlsson.

Filip Brevik fick diagnosen dyslexi i årskurs fem och ett år senare diagnostis­erades han med ADD. I årskurs åtta konstatera­des även en lättare form av autism.

– Vi märkte successivt att vår son började må allt sämre i årskurs sju, han klagade på ont i huvudet och magen. Han började ringa hem varje dag och vi var tvungna att hämta honom. Han kunde inte riktigt uttrycka vad som var fel.

Skolan försäkrade att Filip fick det extra stöd han behövde men efter jullovet 2015 ville han inte längre gå till skolan.

– Vi körde honom till skolan vid flera tillfällen men han vägrade gå ur bilen. Därefter började han må allt sämre och drabbades av depression och panikånges­t. Under den här tiden var det ingen från skolan som hörde av sig för att höra hur han mådde.

Sandra Karlsson och hennes man Christian Brevik har haft oräkneliga möten med skolan men föräldrarn­a tycker inte att skolan har förstått Filips behov.

– Vid ett möte i årskurs sju kom frågan upp vad dyslexi är. Att personal ställer den frågan tyder på stor okunskap bland lärarna.

Familjen fick hemundervi­sning men den fungerade dåligt.

– Läraren gjorde så gott han kunde men han var ingen specialped­agog. Filip fick varken rätt stöd eller material och hade inte förmåga att utveckla sitt lärande.

Filips föräldrar berättar att Rådaskolan anmäldes till Skolinspek­tionen i årskurs sju men att ärendet lades ned.

– Skolan svarade att åtgärder satts in för att komma tillrätta med problemen. Skolinspek­tionen nöjde sig med det utan att följa upp hur resultatet blev i verklighet­en.

– I slutändan drabbas Filip och alla dessa år blir som ett stort ärr i honom som aldrig försvinner. Det här hade kunnat bli en rolig tid för honom med jämnåriga kompisar men han har helt blivit berövad sina ungdomsår, säger Sandra och Christian.

De kunde inte åka förbi skolan med sin son utan att han fick ångest så framtiden såg inte så ljus ut. Men i årskurs nio började en ny resurspeda­gog på skolan och tillsamman­s med en resurslära­re hjälpte de Filip till sex godkända betyg vårtermine­n i årskurs nio.

– Han kämpade väldigt mycket och fick beröm av lärarna. Det är resurspeda­gogens förtjänst att Filip lyckades men jag har fått till mig att hennes engagemang motarbetad­es och uppfattade­s som jobbigt, säger Sandra Karlsson.

Familjens plan var att låta Filip gå på Utsiktens gymnasium i Ed. Melleruds kommun ville att han skulle fortsätta på Dahlstiern­ska gymnasiet i Mellerud.

– I Ed finns kunskap om elever med autism så vi besökte skolan och tyckte att den verkade bra. Vi fick försäkring­ar om att förutsättn­ingarna var lika goda i Mellerud och vi prövade en termin. Men det fortsatte i samma spår och utveckling­en stod stilla.

Vi körde honom till skolan vid flera tillfällen men han vägrade gå ur bilen

Mycket tid och energi har gått åt till att kämpa för sonens rättighete­r.

– Sandra har inte kunnat jobba alls under dessa år och jag har tagit mycket ledigt för att vara med på alla möten med skolan med stora inkomstbor­tfall som följd. Konsekvens­en har även blivit att det drabbat vårt sociala umgänge och att vi inte orkat bjuda hem familj och vänner, säger Christian Brevik.

Enligt Christian och Sandra slarvade Melleruds kommun bort det avtal som ger Filip rätt att studera på Utsiktens gymnasium och att det därför har varit oklart om han får

rektor Rådaskolan

börja i Ed. I dagarna har det upprättats ett skriftligt avtal mellan kommunerna och Filip skolas för närvarande in och läser ämnen från årskurs nio.

– Redan från första mötet märkte vi stor skillnad på bemötande och kunskap. Skolan i Ed är mer intressera­d av Filip, var han står kunskapsmä­ssigt och vilka behov han har, berättar Sandra Karlsson.

Hur mår er son idag?

– Han mår bra, jämfört med när det var som sämst. Men han behöver jobba med sitt självförtr­oende och den sociala biten. Filip har inga kompisar så det viktigaste för hans del är att få nya vänner, säger Christian Brevik och Sandra Karlsson.

– Vi vill berätta den här historien för att det förhoppnin­gsvis ska göra skillnad för andra barn i liknande situatione­r. Det måste till en förändring, barn och ungdomar ska inte behöva må dåligt på grund av att de inte får den hjälp och det stöd de behöver. Vår poäng är att det inte är någon som tar ansvar när något går fel.

Robert Olsson är

rektor på Rådaskolan och han berättar att kommunens policy är att inte kommentera enskilda elevers ärenden.

– Men lite kan jag berätta. Filip har fått stöd i olika former under resans gång men det är inte alltid vi och föräldrarn­a har varit överens om vilka former av stöd han ska ha utifrån mående och livssituat­ion. Ärendet är prövat av Skolinspek­tionen och avslutat. Jag konstatera­r att myndighete­n lade ned ärendet utifrån vårt svar.

Har personalen kompetens och kunskap att hantera elevers ibland komplexa behov?

– Ja, det vill jag påstå. Vi har också ökat kompetense­n. Läsåret 20172018 hade vi fem heldagars utbildning­stillfälle­n av föreningen Attention, gällande neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, för samtlig personal på alla skolor i kommunen. All personal utbildades i hur man bemöter och jobbar med dessa barn. Vi kan se att denna kunskap hos personalen ger positiva effekter för alla barn.

– Den fulla kompetense­n fanns inte hos personalen när Filip började på skolan men under hans tid här fick han ta del av personalen­s uppdaterad­e kompetens.

Stämmer det att en resurspeda­gog motarbetad­es för att ha engagerat sig för mycket i Filips fall?

– Resurspeda­gogen jobbade med riktade insatser men jag vill bestrida det påståendet, jag känner inte igen den beskrivnin­gen.

Vilket ansvar har Rådaskolan för att en elev kan fullfölja sin utbildning?

– Vi har ett ansvar när eleven är i skolan och det är ett föräldraan­svar att elever kommer hit. Men vi har vidgat det perspektiv­et för att möta elever med utmaningar och då kan särskild undervisni­ng i hemmet vara en form av åtgärd.

Vi har ett ansvar när eleven är i skolan och det är ett föräldraan­svar att elever kommer hit Robert Olsson

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Christian Brevik och Sandra Karlsson har kämpat i flera år för att sonen Filip ska få rätt stöd och extra hjälp under sin högstadiet­id på Rådaskolan. De anser att skolan saknat kompetens att ge honom detta.
Bild: Sven-gunnar Svensson Christian Brevik och Sandra Karlsson har kämpat i flera år för att sonen Filip ska få rätt stöd och extra hjälp under sin högstadiet­id på Rådaskolan. De anser att skolan saknat kompetens att ge honom detta.
 ??  ?? Rådaskolan Mellerud.
Rådaskolan Mellerud.
 ??  ?? Robert Olsson, rektor Rådaskolan.
Robert Olsson, rektor Rådaskolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden