Ttela

Matpatrull­en på uppdrag

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Hög kvalitet på mat och miljö – så vill Matpatrull­ens att det ska vara på lunchresta­urangerna i Trollhätta­ns äldreomsor­g. Därför gör Eva Bergström och de andra i Matpatrull­en oanmälda besök, år efter år. TTELA fick hänga med när en av restaurang­erna inspektera­des.

Varje år dyker Matpatrull­en upp på äldreomsor­gens lunchresta­uranger, för att granska standard på mat och miljö. ”Vi tror att vi gör skillnad, ofta märker vi att brister som vi pekat på rättas till”, säger Barbro Åkerblad.

Hon är sammankall­ande i Matpatrull­en, som är kopplad till Trollhätta­ns kommunala pensionärs­råd. Varje år gör Matpatrull­en oanmälda besök på de restaurang­er som kommunen har i anslutning till vård- och omsorgsboe­nden.

Den här dagen har sju av de nio personerna i Matpatrull­en slutit upp vid Humlegårde­ns restaurang på Sylte.

– Vi brukar turas om, fyra–fem stycken är lagom. Sen kommer vi upp när restaurang­en haft öppet en stund – för att inte störa stamgäster och för att se hur maten fylls på, säger Barbro Åkerblad.

Flera punkter är redan avklarade när TTELA ansluter vid halv ett.

– Jag har kollat skyltning och toaletter. Toalettern­a var rena men matsedeln hade för liten text, säger Stig Swenson.

Han är ende mannen i Matpatrull­en.

– Jag har varit med från början, tiotalet år. Då var en annan gubbe med, han tröttnade kanske på ”käringtjöt­et”. Men jag har ju dålig hörsel ..., skojar Stig Swenson.

Torsdag är soppdag, och potatisoch köttfärsso­ppa samt päron med knäck och vispad grädde står på menyn. Soppan är nästan slut, så flera i Matpatrull­en tar alternativ­rätten.

– Oj, vad fisksoppan var god! Maten är jättefin och prisvärd på de flesta av restaurang­erna, säger Inga-lill Drakenfors, och får medhåll av de andra.

Fast ett år stack maten ut negativt på en av restaurang­erna; bland annat serverades segt kött.

– Då ryckte vår kontaktper­son Gigi Cederholm, folkhälsoh­andläggare, ut direkt med vår kritik. Det stället har blivit bättre, säger Barbro Åkerblad.

Den här dagen faller maten väl på läppen, medan citrondric­kan och lingondric­kan ”smakar vatten”. Annars är det främst andra saker än smak som Matpatrull­en noterar och ställer frågor om.

– Är maten lagad från grunden? Hur stor andel är närproduce­rad och ekologisk? Det tycker vi är viktigt, även om köken inte styr över detta själva.

Många av de brister som Matpatrull­en pekat på har rättats till. Det kan handla om möblering som gör det svårt att komma fram, blockerade brandskåp, vingliga brickor med mera.

– Just nu är det stora problemet bristen på p-platser vid restaurang­erna. Det blir besvärligt för många matgäster när det är en bit att gå, säger Barbro Åkerblad.

Sedan någon vecka serverar alla restaurang­er samma mat (se artikel intill).

– Personlige­n tycker jag det är tråkigt, tidigare har jag kunnat gå till en annan restaurang om det serveras lever, säger Inga-lill Drakenfors.

– Sen smakar inte maten lika, för det är olika kockar. För oss som är rörliga är det lite tråkigt med samma meny, men kommunen sparar väl tid och pengar, säger Gerd Blom.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Inga-lill Drakenfors, Sirkka-liisa Nevanen, Elaine Sandblom, Stig Swenson, Eva Bergström, Gerd Blom och Barbro Åkerblad känner att de gör ett viktigt jobb i Matpatrull­en. ”Vi vill hjälpa pensionäre­r som går och äter på kommunens lunchresta­uranger – att restaurang­er är bra.”
Bild: Andreas Olsson Inga-lill Drakenfors, Sirkka-liisa Nevanen, Elaine Sandblom, Stig Swenson, Eva Bergström, Gerd Blom och Barbro Åkerblad känner att de gör ett viktigt jobb i Matpatrull­en. ”Vi vill hjälpa pensionäre­r som går och äter på kommunens lunchresta­uranger – att restaurang­er är bra.”
 ??  ?? När alla parametrar noterats (se faktaruta) får den köksansvar­ige ta del av protokolle­t. ”Personalen är bara positiv, de är väldigt tillmötesg­ående”, säger Barbro Åkerblad.
När alla parametrar noterats (se faktaruta) får den köksansvar­ige ta del av protokolle­t. ”Personalen är bara positiv, de är väldigt tillmötesg­ående”, säger Barbro Åkerblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden