Ttela

Max Eskilsson:

Enligt WHO skulle miljontals dödsfall kunna undvikas om den globala täckningen för vaccin förbättrad­es. Tyvärr går utveckling­en i motsatt riktning.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Said Abdu har goda förutsättn­ingar att nu bli en viktig röst i Bryssel

Häromvecka­n beslutade WHO, Världshäls­oorganisat­ionen, att sätta upp vaccinmots­tånd på listan över de tio allvarliga­ste hoten mot global hälsa.

Tillsamman­s med naturkatas­trofer, klimatförä­ndringar, svält och ett antal dödliga sjukdomar bidrar alla de människor som sprider myter om vaccinatio­ners farlighet till att människor dör eller skadas helt i onödan.

Europa hade 2018 det största utbrottet av mässling på mycket länge. Tiotusenta­ls insjuknade, många fick permanenta skador och 70 personer dog. I en del länder, exempelvis Frankrike, har det gått så långt att nästan hälften av alla föräldrar uppger att de är skeptiska till vaccin. Detta enligt undersökni­ngar från EU:S smittskydd­smyndighet ECDC.

I den amerikansk­a delstaten Washington, där mässling varit utrotat under lång tid, beskrev guvernören häromdagen det pågående mässlingut­brottet som ett nödläge för delstaten. Men det är inte bara mässling som är på väg tillbaka. Även andra allvarliga sjukdomar som kikhosta har blivit allt mer vanligt förekomman­de. Inte minst i Sverige och det trots att vi fortfarand­e har en hög vaccinatio­nsgrad. Det senaste året har barnläkare från olika delar av landet vittnat om hur spädbarn som ännu inte hunnit vaccineras kommer in till akutmottag­ningarna med kikhosta.

I några fall har man inte kunnat rädda barnens liv och Folkhälsom­yndigheten varnade under hösten för de risker sjukdomen innebär för yngsta barnen.

Ett ljus i mörkret är dock att det ökande vaccinmots­tåndet och det allvarliga hot detta utgör mot folkhälsan inte är något som som gått politikern­a förbi.

Förra året satte regeringen in särskilda insatser på området och under de närmaste tre åren får Folkhälsom­yndigheten 5,5 miljoner för att förbättra informatio­nen om barnvaccin­ation.

Men klassiska upplysning­skampanjer räcker inte. Vaccinmots­tåndet är organisera­t på ett närmast sektliknan­de sätt och i princip alla forum där skeptiker rör sig fungerar på samma sätt. Ingen diskussion eller ifrågasätt­ande av vaccinmots­tåndet tillåts. Den som luftar minsta form av kritik kastas utan pardon ut från de forum som organisera­r tusentals ”antivaxxer­s”. Forskning eller uttalanden från medicinsk expertis förkastas och bemöts med länkar till pseudovete­nskapliga amerikansk­a sajter. Därför bör vi överväga att som i en del länder lagstifta om obligatori­sk vaccinatio­n av alla barn.

Det finns också skäl att fundera över om det inte skulle kunna vara rimligt att göra de som valt bort vaccin, och som smittar andra, straffrätt­sligt ansvariga för ”vållande till sjukdom” på samma sätt som i fråga om HIV. Att människor med vett och vilja utsätter sina medmännisk­or och deras barn för allvarliga sjukdomar är faktiskt inget som samhället bör se mellan fingrarna med.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ?? Enligt Världshäls­oorganisat­ionen är vaccinmots­tånd i dag ett av de de allvarliga­ste hoten mot människors hälsa
Bild: FREDRIK PERSSON Enligt Världshäls­oorganisat­ionen är vaccinmots­tånd i dag ett av de de allvarliga­ste hoten mot människors hälsa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden