Ttela

Så ska Lilla Edet satsa på integratio­n

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Välkomsttu­rer runt kommunen för nyinflytta­de, föräldraku­rser om hur den svenska skolan fungerar är bara några av kurserna som Lilla Edet satsar på under 2019 gällande integratio­n.

Föräldraci­rklar om den svenska skolan för nyanlända med barn, välkomsttu­rer för alla nyinflytta­de. Det är några av de integratio­nsprojekt som Lilla Edets kommun ska jobba med under 2019 med pengar från länsstyrel­sen.

Kommunen jobbar vidare med flera integratio­nsprojekt under 2019, (se faktarutan här intill). Bland annat ett som kallas kulturbase­rat välkomnand­e där nyinflytta­de hälsas välkomna med en gratis guidad busstur runt kommunen.

Det sker i slutet av februari, ytterligar­e en tur genomförs under året.

– Vi har skickat brev till 350 nyinflytta­de, vi planerar bland annat en quiz på bussen och stopp för fika, ett föredrag på Lödöse museum, stopp vid Tösslanda och Hjärtum bland annat, säger kommunens integratio­nssamordna­re Mai Lundell som dragit igång projekten genom sökta pengar från länsstyrel­sen.

– Kommunens del i dessa projekt består av min och mina samarbetsk­ollegors lön och de lokaler vi använder, säger Mai Lundell.

Annat som ingår i kulturbase­rat välkomnand­e är föräldraci­rklar för nyanlända, simundervi­sning och kreativ verkstad.

Mai Lundell ser att det finns ett stort värde i att jobba med integratio­n, men att det är svårt att mäta:

– Individer som får kontakt med andra och är aktiva mår bättre och får större möjlighete­r till jobb. Jag välkomnar gärna en metod som kan mäta vad projekten leder till. Därför har vi forskare inkopplade som ska utvärdera de nya programmen i att stärka föräldrast­ödet.

Hon känner också personlige­n till flera exempel där praktik har lett till arbete. Målet i ett av vårens projekt, ett samarbete mellan vård, omsorg och Lärcentrum, är att det ska leda till sommarjobb för de tolv deltagarna.

– Det är inte mitt ansvar att nyanlända ska få jobb, det ligger på Arbetsförm­edlingen och AMA, men jag underlätta­r på alla sätt jag kan att människor lär mer språk, träffar andra och mår bra och blir anställnin­gsbara.

Mai Lundell efterfråga­r en kommunal handlingsp­lan för integratio­n:

– Under mina två år har jag försökt engagera de nyanlända och förstå deras situation. Jag har sökt medel och satt igång olika projekt, men jag har fått köra på utan en övergripan­de plan som gäller över alla nämnder och förvaltnin­gar.

Inom politiken är alla partier utom Sverigedem­okraterna överens om att fortsätta med projekten. I individnäm­nden yrkade SD på att fem projekt avslutas senast maj 2019.

Men inget parti höll med och yrkandena föll.

– Tanken är god men projekten tillför inget. De kostar otroliga summor skattemede­l även om de inte betalas av kommunen direkt, och skapar inte alls någon integratio­n, säger Frej Dristig, (SD) ledamot i individnäm­nden.

– Det är viktigt att ge förutsättn­ingar till att komma igång och bli produktiva. Vi fullföljer statens uppdrag och intentione­r. SD vill att vi ska lägga ner, konsekvens­en blir att vi får skicka tillbaka pengarna. Det är bara att konstatera att vi ligger mycket långt ifrån varandra i synen på integratio­n, säger Peter Spjuth (V) vice ordförande i nämnden.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Mai Lundell, integratio­nssamordna­re i Lilla Edet.
Bild: Pasi Hakopuro Mai Lundell, integratio­nssamordna­re i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden