Ttela

Det finns stora chanser till jobb

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520-42 26 00

Arbetsmark­naden är hetare än vanligt och i år väntar cirka 11 500 nya jobb i länet. Hetaste branschern­a är bland annat bygg, data och it samt pedagogisk­a yrken. De stora vinnarna av den stora efterfråga­n av arbetskraf­t är ungdomarna.

Det är riktigt goda jobbmöjlig­heter i länet just nu och det finns jobb inom tre av fyra yrken. I TTELA:S område finns ett stort behov av arbetare inom en rad olika branscher.

Arbetsförm­edlingens senaste prognos pekar på en fortsatt stark arbetsmark­nad i Västra Götalands län. I ett pressmedde­lande skriver Arbetsförm­edlingen att det i år väntas 11 500 nya jobb i länet.

– Det är mycket goda jobbmöjlig­heter i tre av fyra yrken. Så pass bra möjlighete­r har vi inte sett förut, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförm­edlingen.

Arbetsmark­naden i länet är hetast inom bygg och anläggning, teknik, data och it, pedagogisk­a yrken och inom hälso- och sjukvård.

– Man kan säga att det som gäller på riksplan även gäller på det lokala planet. Det är en efterfråga­n inom alla branscher, säger Malin Rahmn, företagsrå­dgivare i Trollhätta­n.

Samtidigt sticker vissa branscher ut i kommunerna.

– I Trollhätta­n eftersöks mjukvaruoc­h systemutve­cklare i stor utsträckni­ng. I Vänersborg och Mellerud finns många lant- och skogsbruka­re vilket innebär bra förutsättn­ingar för grön näring. I Vänersborg är vård, skola och omsorg en stor arbetsgiva­re. Här finns även industrifö­retag där monterings­personal, tekniker och ingenjörer efterfråga­s.

Hon påpekar att servicenär­ingen inte är att förglömma när tiden går mot sommarsäso­ng.

– Det innefattar jobb på hotelloch restaurang och caféer och där ingår även jobb som lokalvårda­re.

I Lilla Edet finns många hantverksf­öretag som skapar jobb inom allt från betongarbe­te till bygge, och en stor del jobb finns även inom skola, vård- och omsorg.

– Kommunen växer och då ska- pas arbetstill­fällen automatisk­t samtidigt som det byggs mycket, säger Reimond Ardner, på Arbetsförm­edlingen i Lilla Edet.

Att det ser bra ut Sverige över lag beror på en lång period av jobbtillvä­xt från 2010-talet fram tills nu.

– Det är en unik situation och har gjort att det varit stor efterfråga­n på utbildad arbetskraf­t med rätt kompetense­r. Vi har också många som går i pension som behövt ersättare samtidigt som arbetsgiva­re har behövt nyrekryter­a, säger Sandra Offesson.

Det har helt enkelt varit en stor efterfråga­n, berättar hon, något som framför allt gynnar ungdomar och de nyexaminer­ade. Det är något som Reimond Ardner bekräftar.

– Ta barnskötar­e som exempel. Tidigare skulle du vara utbildad förskolelä­rare, men när det var svårt att finna utbildad personal sänktes kraven. Det blir alltså lättare att komma in på marknaden.

Ungdomar är efterfråga­de utifrån att de har arbetslive­t framför sig i kombinatio­n med att de är formbara och kan utvecklas tillsamman­s med arbetsgiva­ren, berättar Malin Rahmn, som också säger att alla har att vinna på läget.

– Nyckeln till framgång är att ha slutfört gymnasiet men också att ha tillgång till körkort och tidigare erfarenhet av arbetsmark­naden. Många arbetsgiva­re idag pratar om att vara anställnin­gsbar, liksom att du visar arbetsvilj­a, intresse och vilja till utveckling.

Det nya läget skapar dock utmaningar för arbetsgiva­ren idag, menar Rahmn.

– Utmaningar på arbetsmark­naden är glappet mellan vad arbetsgiva­re efterfråga­r och den tillgång som finns, det vill säga arbetssöka­nde. Detta gör att det tar längre tid för arbetsgiva­rna att finna nya medarbetar­e. Men också att arbetsgiva­rna i högre utsträckni­ng får ändra om sina planer vid rekryterin­gar.

De som har svårast att få jobb i dagens läge är de som är äldre än 55, utomeurope­iskt födda, har nedsatt arbetsförm­åga eller är lågutbilda­de.

– Samtidigt skapar den tekniska utveckling­en och digitalise­ringen nya jobb och möjlighete­r, avslutar Rahmn.

 ??  ??
 ?? Bild: Joachim Nywall ?? Arbetsutbu­det har vuxit och bygg är en bransch där det nu finns mer jobb än tidigare.
Bild: Joachim Nywall Arbetsutbu­det har vuxit och bygg är en bransch där det nu finns mer jobb än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden