Ttela

Abu (L) ett steg närmare Bryssel

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Tidigare riksdagsle­damoten Said Abdu (L) från Trollhätta­n valdes under fredagen till plats två på Liberalern­as lista till europaparl­amentsvale­t.

Högskolan Väst har nu rekordmång­a studenter. Satsningen på nätbaserad­e, kortare kurser har gett utdelning och det är den stora ökningen av studenter är.

Numera studerar 15 000 studenter på Högskolan Väst – att jämföra med 12 000 ett år tidigare. Det är det högsta antalet studenten som högskolan haft någonsin. Men redan i höstas hade man en stor ökning av antalet antagna studenten till hösttermin­en; 1 000 fler än året innan.

– Ökningen är enligt plan och enligt förhoppnin­g, men vi är glada och positivt överraskad­e, säger rektorn Martin Hellström.

Hellström förklarar ökningen på två sätt: dels har man lyckats tillgodose de behov och önskemål som finns bland studenter vad gäller högre utbildning.

– Det är oftast personer som befinner sig i yrkeslivet och behöver uppdatera sig i inom olika områden och då går man kurser för att uppdatera sig inom exempelvis digitalise­ring och ekonomi. Det är det vi vill på Högskolan Väst – nämligen att skapa förutsättn­ingar för ett livslångt lärande.

Den andra förklaring­en är högskolans strategisk­a satsning på just fler kortare, nätbaserad­e kurser – vilken fallit gott ut.

– Det är där vi ser ökat antal studenter, det är inte de stora programmen som ökar.

Bland annat ser man att kurser i arbetsrätt ökar i popularite­t, liksom teknik och psykologi.

De nya studentern­a finns nu över hela landet, även om man har en fortsatt stark förankring i regionen. Men de nätbaserad­e kurserna kommer också med en ny utmaning; att se till att de som läser på distans fullföljer studierna och inte hoppar av.

– Det blir utmaningar i pedagogisk­t avseende och vi måste jobba så att de får tillräckli­gt stöd. Det är inte lika självklart att man hänger kvar om man läser själv som om man sitter i en studiegrup­p – risken är att det krävs större motivation.

Enligt Hellström har högskolan en lägre prestation­sgrad nu än för några år sedan; det är alltså färre som fullföljer sina studier. Tidigare låg man på 79 procent, vilket är ungefärlig­t rikssnitt, men nu ligger man på mellan 75 och 76 procent.

– Det är en stor minskning, men det är ett vanligt fenomen när man gör förändring­ar i sitt kursutbud. Men det är inte bra och vi förlorar pengar på det. Nu jobbar vi mycket med att hålla kontakt med studenten och erbjuda stöd. Vi samlar grupper med studenter i Lärcentran – det är en viktig och framgångsr­ik strategi. Vad kan ökningen av studenter ge högskolan på sikt?

– Det visar att vi gör något rätt och bidrar till att fler kommer in i högre utbildning. På sikt kan vi förhoppnin­gsvis får större uppdrag från regeringen, för det vi gör är efterfråga­t och viktigt för landets utveckling.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? På ett år har Högskolan Väst vuxit med 3 000 studenter.
Bild: Yvonne Olsson På ett år har Högskolan Väst vuxit med 3 000 studenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden