Ttela

Positivt att L tar till vara på Abdu

- Max Eskilsson max.eskilsson@ttela.se

Under fredagen stod det klart. Said Abdu (L) från Trollhätta­n, som förlorade sin riksdagspl­ats i september, hamnar på – av allt att döma – valbar plats till Europaparl­amentet. I och med att Liberalern­a i dag har just två mandat ser Abdus andreplace­ring alltså ut att säkra en plats. Utgången var inte på förhand självklar.

I interna, rådgivande medlemsomr­östningen som nyligen ägde rum kom han på plats tre. När valberedni­ngen kort därpå släppte sitt förslag nedflyttad­es han i sin tur till nummer fyra i ordningen.

Voteringen på fredagens partiråd med Eu-fokus var ganska jämn. Abdu vann mot riksdagsgr­uppens försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman efter en omröstning som slutade med röstsiffro­rna 50-35. Widman landade därefter på en mer symbolisk fjärdeplac­ering,

Utan att i sig göra en värdering i partiinter­na personfråg­or, som partiet självklart äger själva, ser denna ledarsida det som positivt att Said Abdu nu lär få möjlighet att arbeta vidare på en viktig politisk plattform.

Genom sin erfarenhet och det politiska engagemang han uppvisat verkar mycket goda förutsättn­ingar att bli en tydlig, drivande röst för L i Bryssel finnas.

Även om valkretsar inom landet i detta sammanhang inte finns, kandidater­na är trots allt formellt sett hela Sveriges, finns det dessutom utan tvekan ett stort lokalt symbolvärd­e med en etablerad röst på Ep-nivå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden