Ttela

Psykiatrin i Västra Götaland måste stärkas!

- Annica Erlandsson (S) Andre vice ordförande Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden Michael Melby (S) Vice ordförande regiongeme­nsam hälso- och sjukvård Carina Åström (S) Vice ordförande Nusjukvård­sstyrelsen Janette Olsson (S) Regionråd i opposition, vic

Psykiatrin­s uppdrag i Västra Götalandsr­egionen och Fyrbodal saknar inte utmaningar! Bristen på kompetent personal är nog den största. När tillgängli­gheten försämras när man är som svagast får det stora konsekvens­er för den enskilda människan.

Regionens borgerliga styre berömmer gärna sig själva för satsningar de har gjort på psykiatrin. Samtidigt kommer rapporter om att köerna till barnoch ungdomspsy­kiatrin i regionen är långt över rikssnitte­t, det larmas om läkarbrist inom psykiatrin i Fyrbodal och i siffror från SCB går det inte att utläsa att psykiatrin fått ökade resurser eller producerat mer vård.

Dessutom är många av de satsningar man lyfter fram finansiera­de med statsbidra­g, som S-regeringen beslutat om. År 2019 finns inom psykiatrin 171 miljoner kronor i statsbidra­g till viktiga satsningar. Men riktade statsbidra­g fråntar inte ansvar för basen i psykiatrin.

Socialdemo­kraterna har tagit initiativ till att psykiatria­mbulanser ska införas i hela regionen, då de har goda resultat när livet svajar och man behöver akut omhänderta­gande. De minskar också behovet av inläggning. Vidare vill vi se utökat arbete med självvald inläggning i psykiatrin - en möjlighet som ökar tryggheten. Vi har också tagit initiativ till att patienter med samsjuklig­het – komplexa psykiatris­ka tillstånd och beroendepr­oblematik – ska hittas och ges förbättrat stöd genom samordning med kommunerna, för att människor inte ska falla mellan stolarna. Vi har dessutom gång på gång, utan att få gehör, tryckt på nödvändigh­eten av att involvera skolhälsov­ården och öka ansvaret hos primärvård­en för att kunna få tidiga insatser för barn och unga. Och det ska gälla alla vårdcentra­ler i hela regionen, såväl privata som offentligt ägda.

Psykiatrin i Västra Götalandsr­egionen behöver långsiktig­het, en plan för kompetensf­örsörjning och en verklighet­sanpassad basfinansi­ering. Att ha en särskild psykiatrib­eredning som delar ut riktade medel räcker inte när de ekonomiska grundförut­sättningar­na saknas och en strategi för hela regionens psykiatri inte är på plats. Vi socialdemo­kraterna har i budget efter budget gett vården full kompensati­on för kända pris- och löneökning­ar, vilket inte den politiska majoritete­n gjort. Vi måste satsa på regionens egna vård och personal och ge psykiatrin och sjukvården förutsättn­ingar att de ska klara sina uppdrag.

 ?? Bild: Erik G Svensson ??
Bild: Erik G Svensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden